Εκτός από το να φέρνουν χρώμα στο πιάτο σας, τα παντζάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, είναι νόστιμα και εύκολα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας σε πιάτα όπως ψητά παντζάρια  και σαλάτες, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Ακολουθούν 9 οφέλη των παντζαριών

  • Πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά υψηλά σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, περιέχουν λίγο σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε μια μερίδα 3,5 ουγγιών (100 γραμμάρια) βραστό παντζάρι:

Θερμίδες: 44

Πρωτεΐνη: 1,7 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 10 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

Φολικό οξύ: 20% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Μαγγάνιο: 14% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Χαλκός: 8% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Κάλιο: 7% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Μαγνήσιο: 6% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Βιταμίνη C: 4% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Βιταμίνη Β6: 4% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Σίδηρος: 4% της συνιστώμενη ημερήσια πρόληψης

Τα παντζάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία της καρδιάς

Περιέχουν επίσης καλή ποσότητα μαγγανίου, το οποίο εμπλέκεται στον σχηματισμό οστών, στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο

Τα παντζάρια έχουν μελετηθεί καλά για την ικανότητά τους να μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος. Αν και η έρευνα έχει δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

  • Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα όπως αυτά που βρίσκονται στα παντζάρια μπορεί να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση.

Τα νιτρικά άλατα φαίνεται να επηρεάζουν τη φυσική απόδοση βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα σας

  • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλαΐνες, οι οποίες έχουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει πολλές πτυχές της υγείας, καθώς η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατική νόσο και ο καρκίνος.

  • Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Ένα φλιτζάνι παντζάρι περιέχει 3,4 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τα παντζάρια καλή πηγή φυτικών ινών .Οι φυτικές ίνες παρακάμπτουν την πέψη και ταξιδεύουν στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτούν φιλικά βακτήρια του εντέρου και προσθέτουν όγκο στα κόπρανα.

Αυτό μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος, να σας κρατά τακτικούς και να αποτρέπει πεπτικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBS) και η εκκολπωματίτιδα

  • Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου

Οι νοητικές και γνωστικές λειτουργίες μειώνονται φυσικά με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η άνοια.

Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προάγοντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

  • Μπορεί να έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες

Το παντζάρι περιέχει αρκετές ενώσεις με ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου, όπως η βεταϊνη, το φερουλικό οξύ, η ρουτίνη, η καμπφερόλη και το καφεϊκό οξύ.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα παντζαριού μπορεί να επιβραδύνει τη διαίρεση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων

  • Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πρόσληψης ενέργειας

Τα παντζάρια έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να τα κάνουν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πρώτον, είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά υψηλά σε νερό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ενεργειακής πρόσληψης. Η αύξηση της πρόσληψης τροφών χαμηλών θερμίδων όπως αυτό το ριζικό λαχανικό έχει επίσης συσχετιστεί με απώλεια βάρους.

Επιπλέον, παρά τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, περιέχουν μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά μπορούν να διευκολύνουν την επίτευξη και τη διατήρηση ενός μέτριου βάρους. Οι φυτικές ίνες στα παντζάρια μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, να μειώσουν την όρεξη και να προάγουν τα αισθήματα πληρότητας, μειώνοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων

  • Νόστιμο και εύκολο να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Τα παντζάρια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά και εύκολα ενσωματώνονται στη διατροφή σας.

Μπορείτε να τα κάνετε χυμό, ψητό, ατμό ή τουρσί. Για μια βολική επιλογή, μπορείτε να τα αγοράσετε προμαγειρεμένα και σε κονσέρβα. Μπορείτε να τα απολαύσετε ακόμη και ωμά, είτε κομμένα σε λεπτές φέτες.

 

Πίσω →