Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως ανοιχτό πράσινο, ενώ το δέρμα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο

Παρακάτω είναι 10 εκπληκτικά οφέλη του πεπονιού:

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το θρεπτικό προφίλ του πεπονιού είναι αναμφισβήτητα το πιο πολύτιμο πλεονέκτημά του. Στην πραγματικότητα, τα διάφορα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ενώσεις μπορεί να είναι υπεύθυνα για τα πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (177 γρ.)  πεπόνι παρέχει :

  • Θερμίδες: 64 Kclas
  • Υδατάνθρακες: 16 γραμμάρια
  • Ίνες: 1,4 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Βιταμίνη C: 53% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
  • Βιταμίνη Β6: 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Φολικό: 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Βιταμίνη Κ: 6% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Κάλιο: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 4% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Επιπλέον, οι σπόροι του πεπονιού περιέχουν ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως το β-καροτένιο, το φυτοένιο, η κουερσετίνη και το καφεϊκό οξύ

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γενικά, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, είναι καθιερωμένο ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης. Επειδή το πεπόνι είναι φρούτο χαμηλό σε νάτριο και κάλιο, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

3. Περιέχει θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

Το πεπόνι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και διατήρηση ισχυρών οστών, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, το πεπόνι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος - με 1 φλιτζάνι (177 γρ.) να παρέχει το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της ομοκυστεΐνης - αυξημένα επίπεδα των οποίων έχουν συνδεθεί με μειωμένη οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως το πεπόνι, μπορεί να προάγει υγιή οστά διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα ομοκυστεΐνης παραμένουν εντός του φυσιολογικού εύρους. Επιπλέον, μπορείτε να καλύψετε περίπου το 4% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο με μία μερίδα πεπονιού.

Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση και τη διάσπαση του οστικού ιστού απαιτούν μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι, το μαγνήσιο είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών Το πεπόνι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών που υποστηρίζουν τα οστά, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

4. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων, όπως το πεπόνι, μπορεί να προάγει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και το πεπόνι περιέχει υδατάνθρακες που μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τα επίπεδα  σακχάρου στο αίμα σας, παρέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.

5. Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό.

Όταν σκέφτεστε την ενυδάτωση, το πρώτο πράγμα που πιθανώς έρχεται στο μυαλό είναι το νερό. Ωστόσο, για να ενυδατωθεί αποτελεσματικά και σωστά, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα από αυτό - χρειάζεται επίσης ηλεκτρολύτες. Το πεπόνι είναι περίπου 90% νερό και περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο . Αυτός ο συνδυασμός νερού και θρεπτικών συστατικών καθιστά το πεπόνι ιδανικό για ενυδάτωση μετά από προπόνηση ή αν προσπαθείτε απλώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα σας.

6. Μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα.

Η κατανάλωση πεπονιού μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επιτακτική για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου, μια σημαντική δομική πρωτεΐνη που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και συντήρηση του δερματικού ιστού σας . Αν και μπορείτε να καταναλώσετε βιταμίνη C από μια ποικιλία τροφίμων, η κατανάλωση πεπονιού είναι ένας εύκολος τρόπος για να καλύψετε γρήγορα τις καθημερινές σας ανάγκες.

7. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η βιταμίνη C είναι αναμφισβήτητα γνωστή για το ρόλο της στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας και το πεπόνι είναι ένα φρούτο  υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο και απαιτεί μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά - η βιταμίνη C είναι ένα κρίσιμο συστατικό. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C διατροφής μπορεί τόσο να αποτρέψει όσο και να θεραπεύσει διάφορες αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και το κοινό κρυολόγημα.

8. Βοηθάει στην πέψη.

Το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που είναι γνωστή για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών επιβραδύνει την απόκριση του σακχάρου στο αίμα και προάγει την σωστή λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ένα μόνο φλιτζάνι (177 γρ.) παρέχει περίπου 1,5 γρ. ή περίπου 5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης  για ίνες. Αν και πολλά άλλα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα, το πεπόνι μπορεί να συμβάλει στην καθημερινή πρόσληψη ινών.

9. Μπορεί να υποστηρίξει την όραση και την υγεία των ματιών.

Το πεπόνι περιέχει δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Αυτές οι καροτενοειδείς ενώσεις είναι γνωστές για την υποστήριξη της υγείας των ματιών και την πρόληψη της ανάπτυξης απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Πίσω →