Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές8 παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση καρπουζιού

Υπάρχουν διάφορα συστατικά στο καρπούζι που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στον οργανισμό. Παρακάτω είναι μερικές από τις παρενέργειες αυτού του νόστιμου, ζουμερού φρούτου:

  1. Εντερική διαταραχή:

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταναλώνετε καρπούζι σε μεγάλες ποσότητες διότι μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, φούσκωμα, διάρροια, εμετό, δυσπεψία και αέρια. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο έντονα στους ηλικιωμένους, καθώς το πεπτικό σύστημα τείνει να εξασθενεί με την ηλικία.

  1. Καρδιαγγειακές διαταραχές:

Το καρπούζι περιέχει υψηλό επίπεδο καλίου. Η κατανάλωση τροφής εμπλουτισμένη με κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι αδύναμοι παλμοί, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, καρδιακή ανακοπή κ.λπ.

  1. Δεν συστήνεται για διαβητικούς:

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε φυσική ζάχαρη και κατά συνέπεια όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Τα άτομα που είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη δεν μπορούν να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και κατά συνέπεια δεν εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος .

Αυτή η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να έχει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό όπως υπεργλυκαιμικό κώμα και διαβητική κετοοξέωση.

  1. Μειώνει την πίεση του αίματος:

Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους υπερτασικούς. Όμως, σε άτομα με χαμηλή πίεση η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρπουζιού είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγάλη πτώση στην πίεση του αίματος.

  1. Αλλεργικές αντιδράσεις:

Η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Τέτοιες αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπια εξανθήματα, αναφυλαξία και οίδημα στο πρόσωπο. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα καρότα, και στο αγγούρι, μπορούν εύκολα να αναπτύξουν αλλεργικές αντιδράσεις στο καρπούζι.

  1. Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ο διαβήτης κύησης είναι ένα κοινό, αλλά σοβαρό πρόβλημα υγείας που πλήττει πολλές έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρπουζιού αυξάνει σημαντικά τα επίπεδο σακχάρου στο αίμα , γεγονός που οδηγεί σε διαβήτη κύησης.

  1. Προβλήματα που σχετίζονται με τα νεύρα και τους μυς:

Οι άνθρωποι, που καταναλώνουν καρπούζι σε μεγάλες ποσότητες, αναπτύσσουν προβλήματα νεύρων, μυών και νεφρών.

  1. Ανικανότητα:

Υψηλή κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα και στυτικη δυσλειτουργία στους άνδρες.

Πίσω →