Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές8 εντυπωσιακά οφέλη των μήλων για την υγεία

Εκτός από τη μαγειρική τους ευελιξία και τα πολυάριθμα χρώματα και γεύσεις για να διαλέξετε, τα μήλα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη.

Εδώ είναι οκτώ εντυπωσιακά οφέλη των μήλων για την υγεία .

1. Θρεπτικό

Τα μήλα θεωρούνται φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα.

Ένα μέτριο μήλο 200 γραμμάρια προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά

  • Θερμίδες:104kcal
  • Υδατάνθρακες:28 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες:5 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C:10% της Ημερήσιας Αξίας
  • Χαλκός:6% της Ημερήσιας Αξίας
  • Κάλιο:5% της Ημερήσιας Αξίας
  • Βιταμίνη Κ:4% της Ημερήσιας Αξίας

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών, μιας σημαντικής ομάδας αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες επιβλαβή μόρια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, δύο ιδιότητες που τα κάνουν χορταστικά.

Η αυξανόμενη αίσθηση πληρότητας λειτουργεί ως στρατηγική απώλειας βάρους, καθώς βοηθά στη διαχείριση της όρεξής σας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σας οδηγήσει στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.

3. Θα μπορούσε να είναι καλό για την καρδιά σας

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό το είδος φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι προσφέρουν πολυφαινόλες. Ορισμένα από αυτά, συγκεκριμένα το φλαβονοειδές επικατεχίνη, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

4. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες κερσετίνη και φλοριτζίνη θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την ευεργετική δράση . Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της κερκετίνης μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν μεγάλο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

5. Μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας, που είναι τα καλά βακτήρια στο έντερο σας.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορεί να προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού και του πεπτικού συστήματος .

7. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων σας από την οξειδωτική βλάβη.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας

Η κερσετίνη στα μήλα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες . Επιπλέον, η κερσετίνη μπορεί να αποτρέψει τη νευρική βλάβη που σχετίζεται με το στρες ρυθμίζοντας τους δείκτες οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες .

Πίσω →