Το πράσινο τσάι είναι το πιο υγιεινό ποτό στον πλανήτη. Είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που έχουν ισχυρά αποτελέσματα στο σώμα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την απώλεια λίπους, το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πολλά άλλα απίστευτα οφέλη. Παρακάτω είναι 10 οφέλη για την υγεία από το πράσινο τσάι που έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπινες μελέτες.

  1. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία!

Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από πράσινο υγρό. Πολλές από τις βιοδραστικές ενώσεις στα φύλλα του τσαγιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Είναι φορτωμένο με πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες, οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση και όλα τα είδη ασθενειών. Μία από τις πιο ισχυρές ενώσεις στο πράσινο τσάι είναι το αντιοξειδωτικό επιγαλλοκατεχίνη, η οποία έχει μελετηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που το πράσινο τσάι έχει τέτοιες ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες.

  1. Οι ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου!

Το πράσινο τσάι μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνο! Το βασικό δραστικό συστατικό είναι η καφεΐνη, η οποία είναι ένα γνωστό διεγερτικό. Δεν περιέχει τόση καφεΐνη όση ο καφές. Αυτό που η καφεΐνη κάνει στον εγκέφαλο είναι να εμποδίσει ένα ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων και τη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Η καφεΐνη έχει μελετηθεί εντατικά και έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε βελτιώσεις σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης διάθεσης, της επαγρύπνησης, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης. Τα πράσινο τσάι περιέχει επίσης το L-θεανίνη αμινοξύ, το οποίο είναι ικανό να διαπερνά τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου. Αυτό το αμινοξύ αυξάνει τη δραστικότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στο άγχος.

  1. Αυξάνει την καύση λίπους και τη φυσική απόδοση!

Έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι αυξάνει την καύση του λίπους και την ενίσχυση του ρυθμού του μεταβολισμού. Σε μια μελέτη με 10 υγιείς άνδρες, το πράσινο τσάι αύξησε την ενεργειακή δαπάνη κατά 4%. Και η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση με την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων από τους ιστούς για την παραγωγή ενέργειας.

  1. Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου!

Ο καρκίνος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι μια από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου του κόσμου. Είναι γνωστό ότι η οξειδωτική βλάβη συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου και ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση. Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, οπότε είναι απόλυτα λογικό ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη κ.α.

  1. Μπορεί να προστατεύσει την οδοντική υγεία από επιβλαβή βακτήρια!

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι έχουν και άλλες βιολογικές επιδράσεις. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σκοτώσουν τα βακτήρια και να αναστέλλουν ιούς, όπως ο ιός της γρίπης. Ο Streptococcus mutans είναι το κύριο επιβλαβές βακτήριο στο στόμα. Προκαλεί το σχηματισμό πλάκας και είναι ένας κύριος παράγοντας που συμβάλλει σε κοιλότητες και φθορά των δοντιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου. Επίσης η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει την εμφάνιση τερηδόνας.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2!

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα πλήττει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων!

Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει μερικά από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Το πράσινο τσάι επίσης αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια LDL χοληστερόλης από την οξείδωση, η οποία είναι ένα μέρος της οδού προς καρδιακή νόσο.

Πίσω →