Η κινόα χρονολογείται από 3 έως 4.000 χρόνια πριν, όταν οι Ίνκας πρώτοι συνειδητοποίησαν ότι ο σπόρος της ήταν κατάλληλος για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Πλέον θεωρείται η «υπετροφή» του μέλλοντος.

Τα οφέλη λοιπόν της κινόα είναι τα παρακάτω:

  1. Έχει πολύ πρωτεΐνη!

Η κινόα είναι ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε πρωτεΐνες που μπορείτε να καταναλώσετε. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

  1. Περιέχει σχεδόν το διπλάσιο ποσό ινών από τα άλλα δημητριακά!

Η φυτική ίνα είναι πιο ευρέως γνωστή για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Οι ίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης, τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τις μασήσετε από ό, τι άλλα τρόφιμα και είναι λιγότερο θερμιδικές.

  1. Η κινόα περιέχει σίδηρο!

Ο σίδηρος βοηθά στη διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτελεί τη βάση του σχηματισμού της αιμοσφαιρίνης. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο από το ένα κύτταρο στο άλλο και παρέχει οξυγόνο στους μυς για να κάνουν συστολή. Αυξάνει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει περίπου 20% του οξυγόνου στο αίμα μας.

  1. Περιέχει λυσίνη!

Η λυσίνη είναι κυρίως απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

  1. Η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο!

Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων και έτσι ανακουφίσει από ημικρανίες. Μπορεί επίσης να μειώσει τον διαβήτη τύπου 2, με την προώθηση υγιούς ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Άλλα οφέλη για την υγεία από το μαγνήσιο περιλαμβάνουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την αποτοξίνωση, την παραγωγή ενέργειας, και το σχηματισμό υγιών οστών και των δοντιών.

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης!

Η βιταμίνη Β2 βελτιώνει το μεταβολισμό της ενέργειας μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και των μυών και είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία της σωστής παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα.

  1. Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο!

Το μαγγάνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των μιτοχονδρίων κατά την παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

 

Πίσω →