Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές7 Εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία από την παπάγια

Γνωρίζατε ότι η παπάγια είναι καλή για σας; Η παπάγια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει μια σειρά από συνθήκες υγείας. Αλλά πρώτα, ας δούμε τι είναι η παπάγια και το προφίλ της.

Τι είναι η Παπάγια;

Η παπάγια είναι ένας μεγάλος επιμήκης καρπός με υφή παρόμοια με το πεπόνι. Όταν ωριμάσει, η σάρκα και το δέρμα έχουν το ίδιο χρώμα από πορτοκαλί έως κόκκινο. Η σάρκα περιέχει μαύρους σπόρους που έχουν πικρή γεύση. Ονομάζεται ο «καρπός των αγγέλων».

Η Παπάγια είναι εγγενής στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Βρίσκεται όμως παγκοσμίως σε τροπικές τοποθεσίες. Ο καρπός αναπτύσσεται όλο το χρόνο.

Διατροφικά γεγονότα της παπάγιας.

Η παπάγια είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών όπως οι καροτίνες (λυκοπένιο), η βιταμίνη C (103% ημερήσιες τιμές), η βιταμίνη Α (22% DV), η βιταμίνη Ε (4% .

Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος (10% DV), ινών (7% DV), καλίου (3% DV), ασβεστίου (2% DV) και μαγνησίου (2% DV). Οι ποσοστιαίες ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε 100g παπάγια. Περιέχει το πεπτικό ένζυμο παπαΐνη ως κύρια δραστική ουσία.

Τα οφέλη τη παπάγιας είναι:

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η παπαΐνη, η δραστική ουσία στην παπάγια, έχει παρουσιαστεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες και μελέτες σε ζώα για τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως το άσθμα, τα γεννητικά όργανα, το έντερο, το ήπαρ και τα μάτια.

  1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα έλαια και τα καρύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Τα βιολογικά συστατικά ή τα πρόσθετα συστατικά τροφίμων παρέχουν επίσης οφέλη για την υγεία

  1. Ιδιότητες θεραπείας πληγών

Τα τραύματα μπορούν να μολυνθούν αν δεν φροντιστούν σωστά. Η παπάγια έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων. Ο καρπός της παπάγιας χρησιμοποιήθηκε σε αρουραίους με διαβήτη και πληγές. Η μελέτη έδειξε ότι η επούλωση πληγών αυξήθηκε σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

  1. Καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια όπου η εγκεφαλική ύλη καταστρέφεται και προκαλεί προβλήματα μνήμης και σκέψης. Είναι γνωστό ότι ο ιστός είναι ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες. Η αυξημένη παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, τα μειωμένα αντιοξειδωτικά συστήματα και η μειωμένη αποτελεσματικότητα στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer.

  1. Μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης είναι δείκτες αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια μελέτη έδειξε ότι η παπάγια που πήρε πάνω από 14 εβδομάδες βελτίωσε τη φλεγμονή και την αναλογία LDL / HDL χοληστερόλης.

  1. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι η εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων σε όλο το σώμα που προκαλεί ασθένεια και θάνατο. Το εκχύλισμα παπάγιας έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει ή επιβραδύνει την εξάπλωση κακοήθων κυττάρων σε μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων. Τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η παπάγια, περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφική συμπλήρωση με λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων σε πολλά όργανα, αλλά επίσης επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

  1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών

Οι πεπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Οι πεπτικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια, πόνο στο στομάχι και κράμπες στομάχου.

  1. Προστατεύει από τις βλάβες του δέρματος.

Τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως ο ήλιος, το κάπνισμα και η ρύπανση βλάπτουν το δέρμα και προκαλούν πρόωρη γήρανση Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην παπάγια παίζουν ρόλο στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης και της υφής του δέρματος. Μια ανθρώπινη δοκιμή διαπίστωσε ότι ιδιαίτερα το λυκοπένιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε που βρίσκονται στην παπάγια, με την προσθήκη ισοφλαβονών σόγιας και ιχθυελαίου, μειώνουν σημαντικά το βάθος των ρυτίδων του προσώπου.

 

Πίσω →