Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές7 Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από τις μελιτζάνες

Εκτός από το ότι φέρνει μια μοναδική υφή και ήπια γεύση στις συνταγές, η μελιτζάνα προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.

1. Πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , που σημαίνει ότι περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών σε λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι (80 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά :

  • Θερμίδες: 20 kcal
  • Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Μαγγάνιο: 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Φολικό οξύ: 5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Κάλιο: 5% της της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Βιταμίνη Κ: 4% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Βιταμίνη C: 3% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η νιασίνη, το μαγνήσιο και ο χαλκός.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από το ότι περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, οι μελιτζάνες διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες .

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος .

Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ένα είδος χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ευθύνονται για το ζωηρό τους χρώμα .

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι μελιτζάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

4. Μπορεί να προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η προσθήκη μελιτζάνας στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν άθικτες από το πεπτικό σύστημα.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα. Η βραδύτερη απορρόφηση διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τις αιχμές και τις συντριβές .

5. Θα μπορούσε να βοηθήσει με την απώλεια βάρους

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Οι φυτικές ίνες κινούνται μέσω του πεπτικού σωλήνα αργά και μπορούν να προάγουν την πληρότητα και τον κορεσμό, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων .

Κάθε φλιτζάνι (80 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και μόλις 20 θερμίδες .

6. Μπορεί να έχει οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η μελιτζάνα περιέχει αρκετές ουσίες που δείχνουν δυνατότητες στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα SRGs θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο καρκινικών κυττάρων και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υποτροπής ορισμένων τύπων καρκίνου .

7. Πολύ εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Η μελιτζάνα είναι απίστευτα ευέλικτη και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή σας.

Μπορεί να να ψηθεί στα κάρβουνα ή να σοταριστεί και να το απολαύσετε με λίγο ελαιόλαδο και μια γρήγορη δόση καρυκευμάτων.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο με λίγες θερμίδες για πολλά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

 

Πίσω →