Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές7 Αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των βραζιλιάνικων καρυδιών

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της γενικής υγείας σας. Έχουν λεία, βουτυρώδη υφή και γεύση και συνήθως απολαμβάνονται ωμοί. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ενεργειακά πυκνοί, εξαιρετικά θρεπτικοί και μία από τις πιο συμπυκνωμένες διατροφικές πηγές σεληνίου.

Η κατανάλωση βραζιλιάνικων καρυδιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του θυρεοειδούς αδένα σας, της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εδώ είναι επτά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και τη διατροφή των βραζιλιάνικων καρυδιών.

  • Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι πολύ θρεπτικά και ενεργειακά πυκνά. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) βραζιλιάνικων καρυδιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 187

Πρωτεΐνη: 4,1 γραμμάρια

Λίπη: 19 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2,1 γραμμάρια

Σελήνιο: 989% ημερήσια τιμή (DV)

Χαλκός: 55% ημερήσια τιμή

Μαγνήσιο: 25% ημερήσια τιμή

Φώσφορος: 16% ημερήσια τιμή

Μαγγάνιο: 15% ημερήσια τιμή

Ψευδάργυρος: 10% ημερήσια τιμή

Θειαμίνη: 15% ημερήσια τιμή

Βιταμίνη Ε: 11% ημερήσια τιμή

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι πλούσια σε σελήνιο, με ένα μόνο καρύδι να περιέχει 96 mcg, ή το 175% της ημερήσιας δόσης αναφοράς (RDI). Οι περισσότεροι άλλοι ξηροί καρποί παρέχουν λιγότερο από 1 mcg, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, τα βραζιλιάνικα καρύδια έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου, αν και οι ακριβείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν. Τέλος, τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. Στην πραγματικότητα, το 36% των λιπαρών στα βραζιλιάνικα καρύδια είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

  • Είναι πλούσια σε σελήνιο

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι μια πλούσια πηγή σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του σώματός σας. Είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή σας και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ανάπτυξη των κυττάρων. Μάλιστα, τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία και καλύτερα αποτελέσματα για καρκίνο, λοιμώξεις, στειρότητα, εγκυμοσύνη, καρδιακές παθήσεις και διαταραχές της διάθεσης. Τα βραζιλιάνικα καρύδια, λοιπόν, περιέχουν περισσότερο σελήνιο  από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό με μέσο όρο 96 mcg ανά καρύδι. Ωστόσο, ορισμένα περιέχουν έως και 400 mcg ανά καρύδι. Η ημερήσια τιμή (DV) για το σελήνιο είναι 55 mcg την ημέρα για ενήλικες. Έτσι, το μέσο βραζιλιάνικο καρύδι περιέχει το 175% της απαιτούμενης ποσότητας σεληνίου.

Αν και η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σεληνίου για βέλτιστη λειτουργία. Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε ή να αυξήσετε την πρόσληψη σεληνίου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε με μια μελέτη ότι η κατανάλωση δύο βραζιλιάνικων καρυδιών την ημέρα ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη ενός συμπληρώματος σεληνίου στην αύξηση των επιπέδων σεληνίου.

  • Υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό. Εκκρίνει αρκετές ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ο θυρεοειδής ιστός έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου, καθώς απαιτείται για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3, καθώς και πρωτεϊνών που προστατεύουν τον θυρεοειδή από βλάβες. Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη, μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η θυρεοειδίτιδα και η διόγκωση του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με εκείνους με κανονικά επίπεδα. Αυτό τονίζει τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης σεληνίου. Μόνο ένα βραζιλιάνικο καρύδι την ημέρα προσφέρει αρκετό σελήνιο για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

  • Δύναται να βοηθούν όσους έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς

Εκτός από τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς, το σελήνιο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα που έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής ιστός καταστρέφεται σταδιακά, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό και μια σειρά συμπτωμάτων όπως κόπωση, αύξηση βάρους και αίσθημα κρύου. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με σελήνιο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη διάθεση σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ωστόσο, άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί ο ρόλος του σεληνίου στη θεραπεία της νόσου. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Παράλληλα, η νόσος του Graves είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία παράγεται υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αδυναμία, προβλήματα ύπνου και διόγκωση των ματιών.

  • Μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων σας.

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως σελήνιο, βιταμίνη Ε και φαινόλες, όπως το γαλλικό οξύ και το ελλαγικό οξύ.

Το σελήνιο αυξάνει τα επίπεδα ενός ενζύμου γνωστού ως υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία του σώματός σας από το οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη.

Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των βραζιλιάνικων καρυδιών μπορούν να επιτευχθούν με μεμονωμένες, μεγάλες δόσεις ή πολλές, μικρές δόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια μελέτη σημείωσε ότι μια μερίδα 20 ή 50 γραμμαρίων (δηλαδή 4 ή 10 ξηροί καρποί, αντίστοιχα) μείωσε σημαντικά τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF- άλφα).

  • Είναι καλά για την καρδιά σας

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν υγιεινά για την καρδιά λιπαρά οξέα, όπως πολυακόρεστα λίπη, και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Οι επιπτώσεις των βραζιλιάνικων καρυδιών στην υγεία της καρδιάς είναι ελπιδοφόρες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση και ποιοι πληθυσμοί θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

  • Μπορεί να είναι καλά για τον εγκέφαλό

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν ελλαγικό οξύ και σελήνιο, τα οποία και τα δύο μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλό σας. Το ελλαγικό οξύ είναι ένας τύπος πολυφαινόλης στα βραζιλιάνικα καρύδια. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να έχουν προστατευτικές και αντικαταθλιπτικές επιδράσεις. Το σελήνιο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό.

Πίσω →