Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 τροφές που ενισχύουν την φλεγμονή

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με την κατάσταση.

Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός σας να προστατεύεται όταν είστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι.

Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αμυνθεί από ασθένειες και να διεγείρει την επούλωση.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί ως απόκριση σε πολλά ερεθίσματα, μερικά από τα οποία είναι δύσκολο να αποφευχθούν, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, του τραυματισμού ή της ασθένειας.

Ωστόσο, έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο σε παράγοντες όπως η διατροφή σας .

Για να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς, κρατήστε τη φλεγμονή ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση τροφών που την προκαλούν και τρώγοντας αντιφλεγμονώδεις τροφές .

6 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή:

1. Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι πρόσθετης ζάχαρης στη δυτική διατροφή.

Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη , ενώ το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.

Ένας από τους λόγους που τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει αρκετούς φλεγμονώδεις δείκτες σε μελέτες.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη περιλαμβάνουν καραμέλες, σοκολάτα, αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, γλυκά αρτοσκευάσματα και ορισμένα δημητριακά.

Σε μια άλλη μελέτη, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν μειωμένες.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι πιθανώς τα πιο ανθυγιεινά λιπαρά που μπορείτε να φάτε.

Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι υγρά, για να τους δώσει τη σταθερότητα ενός πιο στερεού λίπους.

Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά και συχνά προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Σε αντίθεση με τα φυσικά κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά και το κρέας, τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από τη μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης, τα τρανς λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που επενδύουν τις αρτηρίες σας, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά φαστ φουντ, ορισμένες ποικιλίες ποπ κορν μικροκυμάτων, ορισμένες μαργαρίνες και λαχανικά, συσκευασμένα κέικ και μπισκότα, μερικά αρτοσκευάσματα και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αναγράφουν μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο στην ετικέτα.

3. Φυτικά και σπορέλαια

Γενικά υπάρχει η άποψη ότι ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο, προάγουν τη φλεγμονή λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Αν και ορισμένα διαιτητικά ωμέγα-6 λιπαρά είναι απαραίτητα, η τυπική δυτική δίαιτα παρέχει πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι.

Συνιστάται να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 , όπως τα λιπαρά ψάρια, για να βελτιώσετε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και να αποκομίσετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των ωμέγα-3.

Μελέτες δείχνουν ότι το λινολεϊκό οξύ, το πιο κοινό διατροφικό οξύ ωμέγα-6, δεν επηρεάζει τους φλεγμονώδεις δείκτες.

4. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες επιβλαβείς.

Ωστόσο, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Οι φυτικές ίνες προάγουν την πληρότητα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στη σύγχρονη διατροφή μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τους μη επεξεργασμένους. Οι τροφές με υψηλό GI αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τις τροφές με χαμηλό GI.

5. Υπερβολικό αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, υψηλότερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.

Τα άτομα που πίνουν πολύ μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με βακτηριακές τοξίνες που κινούνται έξω από το παχύ έντερο και στο σώμα. Αυτή η κατάσταση - που συχνά αποκαλείται "διαρρέον έντερο" μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη οργάνων.

Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, η πρόσληψη θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο τυπικά ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

6. Επεξεργασμένο κρέας

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Οι συνήθεις τύποι επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν το λουκάνικο, το μπέικον, το ζαμπόν, το καπνιστό κρέας και το βοδινό κρέας.

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει πιο προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) από τα περισσότερα άλλα κρέατα.

Οι AGEs σχηματίζονται με το μαγείρεμα των κρεάτων και ορισμένων άλλων τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή.

Από όλες τις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η συσχέτισή του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ισχυρότερη.

Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ένας μηχανισμός πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονώδης απόκριση των κυττάρων του παχέος εντέρου στο επεξεργασμένο κρέας.

 

Πίσω →