Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 θρεπτικά συστατικά για λαμπερό δέρμα

1. Ψευδάργυρος.

O ψευδάργυρος βοηθά στην αναδόμηση του κατεστραμμένου δέρματος. Ουσιαστικά το ιχνοστοιχείο αυτό απαιτείτε για πάνω από 100 ενζυμικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιταχύνει τις βιολογικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επούλωση πληγών.

Εξ αιτίας των δράσεων του, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής, των μυκητιακών μολύνσεων, των δερματικών ερεθισμών. Ο ψευδάργυρος μπορεί να παρεμποδίσει ακόμα και τους δερματικούς τραυματισμούς μειώνοντας την παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Επίσης προστατεύει τα λιπαρά του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και την περιβαλλοντική μόλυνση. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι το κακάο, οι κολοκυθόσποροι, τα θαλασσινά, και το κρέας

2. Βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή ρετινόλης. Η βιταμίνη Α αλληλεπιδρά με το δέρμα και επηρεάζει την ανάπτυξη και τον κυτταρικό κύκλο. Δρα επίσης ανασταλτικά κατά της γήρανσης του δέρματος και της ακμής. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α είναι τα αυγά, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα.

3. Χαλκός.

Είναι γνωστό ότι ο χαλκός είναι απαραίτητος για πολλές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα και παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος.

Τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη χαλκού έχουν συχνά πιο ευαίσθητο δέρμα, εμφανίζουν περισσότερες ρυτίδες, οι πληγές τους επουλώνονται με βραδύτερο ρυθμό, εμφανίζουν φλεγμονές ακόμα και πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Αυτά όλα εμφανίζονται γιατί ο χαλκός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό είναι τα φύκια, οι ξηροί καρποί, το κακάο και τα όσπρια.

4. Βιταμίνη C.

Το κολλαγόνο είναι η βασική ουσία που διατηρεί τη σφριγηλότητα, του δέρματός σας. Επομένως, όταν το σώμα σας παράγει υποβέλτιστο ή ελαττωματικό κολλαγόνο, αναπτύσσονται ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια βιολογικών διεργασιών για τη δημιουργία κολλαγόνου. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της ανάπλασης ουλών και είναι σημαντική για την επούλωση του δέρματος. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C προστατεύει επίσης το δέρμα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C είναι το κίτρο, η ντομάτα, τα μούρα, το μπρόκολο και το γκότζι μπέρυ.

5. Βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται έπειτα από αντιδράσεις χοληστερόλης με τον ήλιο. Χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για ποικίλες δράσεις συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος.

Στοιχεία δείχνουν ότι η Βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του χρωματικού τόνου του δέρματος και στην θεραπεία της ψωρίασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοπική χρήση της μπορεί να μειώσει την δερματική φλεγμονή.

Πώς να προσλάβετε αρκετή Βιταμίνη D: ασφαλής έκθεση κάτω από την ηλιακή ακτινοβολία, κατανάλωση λιπαρών ψαριών, κατανάλωση πλήρους σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων.

6. Βιταμίνη E.

Η βιταμίνη Ε είναι και αυτή μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που έχει αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και την φωτογήρανση. Επίσης η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Πίσω →