Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 Οφέλη για την υγεία από τις γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκά, αμυλούχα λαχανικά ρίζας που καλλιεργούνται παγκοσμίως. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του λευκού και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

1.Εξαιρετικά θρεπτικό

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψητή γλυκοπατάτα με φλούδα παρέχει Θερμίδες: 180

Υδατάνθρακες: 41,4 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 6,6 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 769% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη C: 65% της Ημερήσιας Πρόσληψης

 Μαγγάνιο: 50% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 29% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 27% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Χαλκός: 16% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Νιασίνη: 15% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες - ιδιαίτερα η ποικιλία της πορτοκαλή γλυκοπατάτας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες

 2.Υγεία του εντέρου

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο.

3.Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι ανθοκυανίνες - μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις μωβ γλυκοπατάτες - έχει βρεθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού

4. Υποστήριξη υγιούς όρασης

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη και ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας όρασης και στη βελτίωση της υγείας των ματιών.

5. Ενίσχυση  της λειτουργίας του εγκεφάλου

Η κατανάλωση μωβ γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν έχουν γίνει μελέτες για τον έλεγχο αυτών των επιδράσεων σε ανθρώπους, αλλά γενικά, οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζονται με  χαμηλότερο κίνδυνο διανοητικής ύφεσης και άνοιας.

6.Υποστήριξη  ανοσοποιητικού  συστήματος

Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί σάρκα είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βήτα-καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας

Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία Είναι επίσης βασικό για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων. Το έντερο αποτελεί το σημείο όπου το σώμα σας εκτίθεται σε πολλά πιθανά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες.  Επομένως, ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Πίσω →