Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 αποδεδειγμένοι τρόποι ότι το τσάι Matcha βελτιώνει την υγεία σας

Η Matcha έχει γίνει πολύ δημοφιλής τον τελευταίο καιρό είτε ως τσάι, είτε σε επιδόρπια και την βρίσκουμε από καταστήματα υγείας έως καφετέριες.

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το matcha προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis . Ωστόσο, έχει αναπτυχθεί διαφορετικά και έχει ένα μοναδικό θρεπτικό προφίλ.

Μελέτες για το matcha και τα συστατικά του έχουν αποκαλύψει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων, που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος, στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς, ακόμη και στην απώλεια βάρους.

Παρακάτω είναι 7 οφέλη για την υγεία του τσαγιού matcha:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το Matcha είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μια κατηγορία φυτικών ενώσεων στο τσάι που λειτουργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ενώσεις που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

Όταν προσθέτετε σκόνη matcha σε ζεστό νερό για να φτιάξετε τσάι, το τσάι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο το φύλλο. Τείνει να έχει περισσότερες κατεχίνες και αντιοξειδωτικά από το να βουτήξετε απλά τα φύλλα του πράσινου τσαγιού στο νερό.

Η συμπερίληψη του matcha στη διατροφή σας θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών

2. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος.

Το συκώτι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και παίζει κεντρικό ρόλο στην αποβολή τοξινών, στον μεταβολισμό φαρμάκων και στην επεξεργασία θρεπτικών συστατικών.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το matcha μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του ήπατος.

Επιπλέον, μια ανάλυση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν τη σχέση.

3. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πολλά από τα συστατικά του matcha θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου .

Επιπλέον, το matcha περιέχει μια πιο συγκεντρωμένη ποσότητα καφεΐνης από το πράσινο τσάι, συσκευάζοντας 35 mg καφεΐνης ανά μισό κουταλάκι του γλυκού (περίπου 1 γρ.) σκόνης matcha.

Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφεΐνης με βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, αναφέροντας ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, αυξημένη προσοχή και ενισχυμένη μνήμη.

Το Matcha περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται L-theanine , η οποία αλλάζει τις επιδράσεις της καφεΐνης, προάγοντας την εγρήγορση και βοηθώντας στην αποφυγή της κατάρρευσης των επιπέδων ενέργειας που μπορεί να ακολουθήσει την κατανάλωση καφεΐνης .

Η L-θεανίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση και στη μείωση των επιπέδων στρες

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Το Matcha είναι γεμάτο με ενώσεις που προωθούν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Το Matcha είναι ιδιαίτερα υψηλό σε επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), έναν τύπο κατεχίνης που έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των θανάτων σε άτομα άνω των 35 ετών.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, το οποίο έχει παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με το matcha, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και των τριγλυκεριδίων .

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, ενός άλλου παράγοντα που μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις .

Όταν συνδυάζεται με μια καλά ισορροπημένη  διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το να πίνετε matcha μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να προστατεύσετε από ασθένειες.

6. Βοηθά να χάσουμε βάρος.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού για την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης .

Είναι καλύτερο να τηρείτε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα και να αναζητάτε πιστοποιημένες βιολογικές ποικιλίες για να επωφεληθείτε από τα πολλά οφέλη για την υγεία του matcha χωρίς να διακινδυνεύσετε παρενέργειες.

Πίσω →