Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 Αποδεδειγμένα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας.

Φτιαγμένη από τον σπόρο του δέντρου κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να βρείτε.

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παρακάτω είναι 6 οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας ή του κακάο που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

 1. Είναι πολύ θρεπτική

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι αρκετά θρεπτική.

Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών ινών και είναι φορτωμένη με μέταλλα.

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γρ. με 70-85% κακάο περιέχει:

 • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
 • 67% του της ημερήσια ανάγκης σε σίδηρο
 • 58% του της ημερήσια ανάγκης σε μαγνήσιο
 • 89% του της ημερήσια ανάγκης σε χαλκό
 • 98% του της ημερήσια ανάγκης σε μαγγάνιο

Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Φυσικά, 100 γρ. είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα και όχι κάτι που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έρχονται επίσης με 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης.

Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης καλό. Τα λιπαρά αποτελούνται κυρίως από ελαϊκό οξύ (ένα υγιές λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό οξύ και παλμιτικό οξύ.

 1. Είναι ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, μεταξύ άλλων.

Μία μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, τα οποία περιελάμβαναν βατόμουρα και μούρα acai.

 1. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.

Μία από τις λειτουργίες του είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και συνεπώς μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια.

Αυξάνει την HDL και προστατεύει την LDL από την οξείδωση.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

 1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να προκαλέσει πολύ λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57%. Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και οξειδωμένη LDL), είναι εύλογο ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 1. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο

Οι βιοδραστικές ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικές για το δέρμα σας. Οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του ήλιου, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Η ελάχιστη ερυθηματική δόση είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα 24 ώρες μετά την έκθεση.

Εάν σχεδιάζετε διακοπές στην παραλία, σκεφτείτε να απολαύσετε επιπλέον μαύρη σοκολάτα τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες.

 1. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάου με υψηλή φλαβανόλη για 5 ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λεκτική ευχέρεια και πολλούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες. Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, κάτι που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.

Πίσω →