Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση σπόρων chia

1. Είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα:

Οι σπόροι Chia περιέχουν επτά φορές περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά από το σολομό τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου.

2. Είναι εξαιρετική πηγή ινών:

Μόνο δύο κουταλιές της σούπας chia περιέχει 10 γρ. φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας. Το να συμπεριλάβετε μόνο 5-10 γρ. φυτικών ινών στη διατροφή σας ανά ημέρα είναι αρκετά σημαντικό για να μειώσετε τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης απορροφώντας την περίσσεια χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Η προσθήκη μερικών σπόρων chia στη διατροφή σας θα βοηθήσει επίσης να αποβάλλεται και την περίσσεια τοξικών αποβλήτων από το πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

3. Είναι πλούσια σε ασβέστιο:

Γνωρίζατε ότι οι σπόροι chia περιέχουν πέντε φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα; Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και πρωτεΐνες. Μόνο 28 γρ. σπόρων chia περιέχουν πάνω από το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Μόλις 28 γρ. σπόρων chia περιέχουν περίπου 177 mg ασβεστίου, ενώ 28 γρ. γάλακτος περιέχουν μόλις 35 mg ασβεστίου. Με τέτοια στατιστικά στοιχεία αντιλαμβανόμαστε πως οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή της απαραίτητης διατροφής που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας των οστών μας.

4. Μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή:

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός μας σε τραυματισμούς. Αλλά όταν αυτή η απόκριση γίνεται χρόνια, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή. Και αυτό εγκυμονεί προβλήματα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί τελικά να οδηγήσει σε χρόνια ασθένεια, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν 37 γρ. σπόρων chia την ημέρα μείωσαν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα τους έως και 40%

5. Είναι σημαντική πηγή αμινοξέων:

Μόνο 2 κουτ. της σούπας σπόρων chia περιέχουν πάνω από 4 γρ. πρωτεΐνης (σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Το σώμα μας δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα αμινοξέα, γι 'αυτό πρέπει να τα πάρουμε από τα τρόφιμα που τρώμε. Οι σπόροι Chia περιέχουν σημαντικές ποσότητες και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι ενώσεις που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες στο σώμα. Χτίζουν τους μείς μας, βοηθούν στην ανοσολογική λειτουργία, μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και εκτελούν πολλές άλλες λειτουργίες.

Πίσω →