Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 οφέλη κορυφαία για την υγεία από το αβοκάντο.

Τι είναι τα αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των δαφνών. Μια ομάδα που περιλαμβάνει επίσης μέλη όπως η κανέλα και η δάφνη. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες αβοκάντο, που κυμαίνονται σε μέγεθος, χρώμα και υφή.

Μια μερίδα 80g αβοκάντο περιέχει:

152Kcal / 627KJ

5g πρωτεΐνης

6g λίπους

5g υδατάνθρακες

6g ινών

360mg κάλιο

56mg Vit Ε

1. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε και αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος. Περιέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές ίνες από άλλα φρούτα και πολλά χρήσιμα μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με το 60 % να είναι μονοακόρεστα λίπη, κάτι που προτείνει η έρευνα για την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, τα οποία ωφελούν όλα την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Τα έλαια που υπάρχουν στο αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ και το λινελαϊκό οξύ, αυτά τα ακόρεστα λιπαρά συνιστώνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για τη διαχείριση της χοληστερόλης.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιεκτικότητα σε θερμίδες του αβοκάντο είναι μεγαλύτερη από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο , μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες αβοκάντο οδηγεί σε αισθήματα κορεσμού που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης.

5. Μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών

Εκτός από τα οφέλη που περιγράφονται παραπάνω, το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή προστατευτικής βιταμίνης Ε, καθώς και καροτίνες, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης που πιστεύεται ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Είναι το αβοκάντο ασφαλές για όλους;

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στο αβοκάντο. Αυτό περιλαμβάνει μια στοματική αλλεργία που μπορεί να προκληθεί από μια διασταυρούμενη αντίδραση στη γύρη σημύδας. Μια σπανιότερη αλλεργική απόκριση μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε αλλεργία από λατέξ - εάν αυτό σχετίζεται με εσάς, ανατρέξτε στο γιατρό σας για καθοδήγηση.

Το αβοκάντο, μαζί με τα φρούτα, όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, περιέχουν φυσικά χημικά που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση, όπως δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Πίσω →