Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 λόγοι υγείας για να τρώτε περισσότερα κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι εκπληκτικά υγιή και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα εννέα οφέλη από τα κολοκυθάκια - συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πέψης, της επιβράδυνσης της γήρανσης και πολλά άλλα - θα σας δείξουν γιατί αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό αξίζει μια θέση στο πιάτο σας.

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη;

Το κολοκυθάκι περιέχει μηδενικό λίπος και είναι υψηλό σε νερό και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β6, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος, C και K και ορυκτών, όπως το κάλιο και το μαγγάνιο.

1. Βελτιώνει την πέψη

Η ενσωμάτωση κολοκυθιών στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πέψης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Τα κολοκυθάκια είναι ψηλά σε νερό. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ινών, ηλεκτρολυτών και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

2. Αναστέλλει τη γήρανση

Η γήρανση οφείλεται στη δραστηριότητα των τοξινών, των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής που το σώμα εκτίθεται σε όλα αυτά τα χρόνια. Το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτοχυμικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα.

3. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο διαβήτης είναι προβλήματα που επιδεινώνονται από μια δίαιτα υψηλή σε (ανθυγιεινούς) υδατάνθρακες και χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Συμπεριλαμβάνοντας τα κολοκυθάκια στη διατροφή σας, αυξάνετε την πρόσληψη ινών. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, επειδή θα νιώσετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αλλαγές διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν απαιτεί πλέον υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

4. Υποστηρίζει την υγιή κυκλοφορία και την υγιή καρδιά

Τα κολοκυθάκια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και νάτριο, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος.

Το χαμηλό νάτριο και το υψηλό κάλιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης ενώ οι ίνες, όπως ο πολυσακχαρίτης στα κολοκυθάκια, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Αυτός ο συνδυασμός συνεργάζεται για τη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή αρτηριακή πίεση και την υγιή καρδιά.

5. Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών ουσιών που προστατεύουν την υγεία, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο, μαγγάνιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των ματιών καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχετιζόμενων με την ηλικία οφθαλμικών καταστάσεων όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Πίσω →