Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει περίπου:

  • 90 θερμίδες
  • 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 8 γραμμάρια λίπους
  • 1,4 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 64 mg ασβεστίου
  • 1,5 mg σιδήρου

1. Κάνει καλό στην καρδιά σου

Οι σπόροι σουσαμιού, το κύριο συστατικό του ταχινιού, είναι γνωστοί για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη , ειδικά η LDL χοληστερόλη, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οι σπόροι σουσαμιού είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά , τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η σησαμίνη και η σησαμολίνη , ειδικότερα, είναι δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς. Λειτουργούν αναστέλλοντας την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα και εμποδίζοντας την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες όπως είναι το ταχίνι μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να ηρεμήσουν τη φλεγμονή. Τα αντιοξειδωτικά στο ταχίνι, ειδικά η σησαμίνη και η σησαμολίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

3. Είναι γεμάτο με υγιή λίπη

Το είδος του λίπους που βρίσκεται στο ταχίνι ,το ακόρεστο λίπος θεωρείται ως "καλό λίπος". Αυτό συμβαίνει επειδή υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και τον κορεσμό. Το πολυακόρεστο λίπος , ο τύπος που βρίσκεται κυρίως στο ταχίνι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

4. Είναι μια καλή μη γαλακτοκομική πηγή ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για  τη διατήρηση γερών οστών και για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου αριθμού σωματικών διεργασιών, όπως η κυτταρική σηματοδότηση που εμπλέκεται στη λειτουργία των μυών και των νεύρων και βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να μεταφέρουν το αίμα μέσα στο σώμα.

5. Κάνει το δέρμα σας να λάμπει

Η θρεπτική σύνθεση του ταχινιού το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος. Όλα αυτά τα καλά λιπαρά στο ταχίνι ενισχύουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, οι οποίες είναι σημαντικές για την πρόληψη των ορατών σημαδιών γήρανσης . Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο , ένα δομικό στοιχείο του κολλαγόνου που είναι πολύ σημαντικό για το λαμπερό δέρμα. Το κολλαγόνο είναι αυτό που διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό και εύπλαστο.

Πίσω →