Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 λόγοι για να καταναλώσετε σπόρους chia!

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά:

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι σπόροι chia βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες συνήθως καταστρέφουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν επίσης από καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, πρόωρο θάνατο και οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2:

Οι σπόροι Chia βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων ενώ αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι οι σπόροι chia βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης στους διαβητικούς. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που περιέχουν οι σπόροι chia με αποτέλεσμα να βοηθούν στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Επίσης, συνδυασμός πρωτεϊνών, ωμέγα-3 και ινών κάνει τους σπόρους chia ένα εξαιρετικό φαγητό για την υγεία της καρδιάς.

3. Βελτιώνουν την απόδοση της άσκησης:

Η περιεκτικότητα τους σε α- λινολενικό οξύ των σπόρων chia είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην ανάρρωση μετά την άσκηση σε αθλητές ή άτομα που ασκούνται καθημερινά.

4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο & φωσφόρο:

Όχι μόνο οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά είναι επίσης πλούσιοι σε  μαγγάνιο και φωσφόρο, δύο σημαντικά μέταλλα που αφορούν την υγεία των οστών. Ο φώσφορος βοηθά επίσης το σώμα να συνθέσει πρωτεΐνες για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση κυττάρων και ιστών.

5. Καταπολεμούν το κοιλιακό λίπος:

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες στους σπόρους chia, έχουν σταθεροποιητική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο κατά συνέπεια καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη (ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στο λίπος της κοιλιάς). Οι σπόροι Chia μας βοηθούν επίσης, να χορτάσουμε γρηγορότερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τρυπτοφάνη, βοηθώντας επίσης στη ρύθμιση του ύπνου και στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Πίσω →