Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 κύριες παρενέργειες της αυξημένης κατανάλωσης ροδάκινων

1)Τα πολλά αντιοξειδωτικά είναι βλαβερά για την υγεία

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων και επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εκτός αυτού, η υψηλή δόση αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και μπορεί ακόμη και να τον  επιδεινώσει όταν ήδη υπάρχει Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2011 (με περισσότερους από 35.500 άνδρες), διαπιστώθηκε ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 17%. Ομοίως, σε  άλλη μελέτη που διεξήχθη το 1996, διαπιστώθηκε ότι υψηλό επίπεδο ρετινόλης και β-καροτενίου (μια μορφή βιταμίνης Α) θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 28%.

2) Το υπερβολικό κάλιο μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία

Παρόλο που το κάλιο είναι πολύ καλό για την υγεία μας και προσφέρει πολλά οφέλη, πρέπει να τρώμε ροδάκινα με μέτρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υψηλό επίπεδο καλίου στο σώμα μας μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο και να προκαλέσει υπόταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κόπωση, ελαφρά κεφαλαλγία, ζάλη, κατάθλιψη, θολή όραση κλπ.

Επίσης, εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση και παίρνετε ήδη φάρμακα για την μείωση της , τότε θα πρέπει να τρώτε ροδάκινα μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ροδάκινων μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγωγής για την αρτηριακή πίεση και μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση.

Το υψηλό επίπεδο καλίου στο σώμα μας μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκαλιαιμία (μια κατάσταση που προκαλείται από το αυξημένο επίπεδο καλίου στο σώμα μας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κόπωση, αίσθημα μούδιασμα, ναυτία ή εμετό, θωρακικό άλγος, δυσκολία στην αναπνοή.

3 Το υψηλό επίπεδο βιταμίνης Α είναι κακό για την υγεία

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τα μάτια μας, καθώς τα διατηρεί υγιή. Αν και η κατανάλωση ροδάκινου είναι πολύ ωφέλιμη για τα μάτια μας, είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς η υπερδοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως αιμορραγία στους πνεύμονες, θολή όραση, πόνο στα οστά , δυσκολία στην αναπνοή, εύθραυστα νύχια κ.λπ.

4 Το υπερβολικό σίδηρο είναι κακό για την υγεία μας

Παρόλο που τα ροδάκινα βοηθούν πολύ στη μείωση της εμφάνισης αναιμίας, πρέπει να έχουμε στο μυαλό  ότι η υπερβολική  πρόσληψη σίδηρου είναι ε κακή για την υγεία μας και μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, κοιλιακό άλγος, ηπατική νόσο, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ.

5 Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Αν και το ροδάκινο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για την απώλεια βάρους, καλό είναι να τα φάτε με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς οι θερμίδες μπορεί να συσσωρεύονται γρήγορα.

Πίσω →