Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία.
  • Είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Αυτό το μικροσκοπικό φύκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Μισή μόνο κουταλιά της σούπας ή 7 g, αποξηραμένης σκόνης σπιρουλίνας περιέχει:

 

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Θειαμίνη: 14% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Ριβοφλαβίνη: 20% της DV

Νιασίνη: 6% της DV

Χαλκός: 47% της DV

Σίδηρος: 11% της DV

Περιέχει επίσης κάποια ποσότητα μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου. Επιπλέον, η ίδια ποσότητα περιέχει μόνο 20 θερμίδες και λιγότερο από 2 g υδατάνθρακες. Η σπιρουλίνα παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα λίπους, περίπου 1 g ανά μισή κουταλιά της σούπας (7 g), συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αναλογία περίπου 1,5 προς 1,0.

 

  • Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να βλάψει τα κύτταρα σας και μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η σπιρουλίνα είναι μια φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από την οξειδωτική βλάβη. Το κύριο δραστικό συστατικό του ονομάζεται φυκοκυανίνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που δίνει επίσης στη σπιρουλίνα το μοναδικό πράσινο χρώμα της. Η φυκοκυανίνη μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να εμποδίσει την παραγωγή μορίων που προάγουν τη φλεγμονή, παρέχοντας εντυπωσιακά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

  • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πολλοί παράγοντες κινδύνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όπως αποδεικνύεται, η σπιρουλίνα επηρεάζει θετικά πολλούς από αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει επίσης την HDL (καλή) χοληστερόλη.

  • Προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση

Οι λιπαρές δομές στο σώμα σας είναι επιρρεπείς σε οξειδωτική βλάβη. Αυτό είναι γνωστό ως υπεροξείδωση λιπιδίων, βασικός παράγοντας πολλών σοβαρών ασθενειών. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά βήματα στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων είναι η οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αντιοξειδωτικά της σπιρουλίνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων.

 

Πίσω →