Τα μεταλλικά στοιχεία είναι στοιχεία που βρίσκονται στη γη και τα τρόφιμα και είναι απαραίτητα για τη ζωή. Για παράδειγμα, απαιτούνται μέταλλα για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για την παραγωγή ορμονών και ενζύμων. Τα μεταλλικά στοιχεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση το πόσο χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Τα μακρομοριακά χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και περιλαμβάνουν ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχο, φώσφορο και μαγνήσιο. Αν και είναι εξίσου σημαντικά, ιχνοστοιχεία, ο σίδηρος, ο χαλκός, το φθόριο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το μολυβδαίνιο, το ιώδιο και το μαγγάνιο, χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες.

Τα μεταλλικά στοιχεία μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων, αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι άφθονα σε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Παρακάτω είναι 16 τρόφιμα που είναι πλούσια σε μέταλλα.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι!

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία αλλά ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο και φώσφορο Ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητα τους σε ανόργανα άλατα. Για παράδειγμα, μόνο ένα βραζιλιάνικο καρύδι παρέχει το 174% των ημερήσιων αναγκών σεληνίου μας. Τα οστρακοειδή!

Τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια και τα μύδια, είναι συγκεντρωμένες πηγές μεταλλικών στοιχείων και είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο. Η κατανάλωση 84 γρ. στρειδιών καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μας για ψευδάργυρο και χαλκό και παρέχει 30% και 22% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο και σίδηρο, αντίστοιχα. Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την ανοσολογική λειτουργία, την παραγωγή DNA, την κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή πρωτεϊνών.

Τα οστρακοειδή παρέχουν μια συμπυκνωμένη πηγή ψευδαργύρου και αποτελούν μια έξυπνη επιλογή για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανεπάρκεια σε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό.

Τα σταυρανθή λαχανικά!

Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρόνιας νόσου. Αυτά τα οφέλη για την υγεία σχετίζονται άμεσα με τη θρεπτική πυκνότητα αυτών των λαχανικών, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής τους συγκέντρωσης μετάλλων.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θείο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία, την παραγωγή DNA, την αποτοξίνωση και τη σύνθεση της γλουταθειόνης.

Τα αυγά!

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνη της φύσης. Ολόκληρα τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν πολλά σημαντικά μέταλλα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και πολλές βιταμίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες.

Αν και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τους κρόκους αυγού λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, οι κρόκοι περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλες ευεργετικές ενώσεις, οπότε φροντίστε να τρώτε ολόκληρο το αυγό, όχι μόνο το ασπράδι.

Τα φασόλια!

Τα φασόλια είναι γνωστά γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή ανόργανων στοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Ωστόσο, τα φασόλια περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το κακάο!

Η προσθήκη του κακάο σε smoothies, ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή το να πασπαλίσετε κακάο πάνω στο γιαούρτι σας είναι ικανοποιητικοί τρόποι αύξησης της πρόσληψης μετάλλων. Αν και δεν συνδέονται συχνά με πυκνά θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα με κακάο είναι πλούσια σε μέταλλα καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο και χαλκό.

Το αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα κρεμώδες φρούτο πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και χαλκό. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.

Τα μούρα!

Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και μια εξαιρετική πηγή σημαντικών μετάλλων. Τα μούρα είναι μια καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου. Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για μια σειρά μεταβολικών λειτουργιών που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, καθώς και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Το γιαούρτι και το τυρί!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού και του τυριού, είναι μερικές από τις πιο κοινές πηγές ασβεστίου στη διατροφή. Το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση ενός υγιούς σκελετικού συστήματος και είναι απαραίτητο για το νευρικό μας σύστημα και την υγεία της καρδιάς.

Η προσθήκη υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι και το τυρί στη διατροφή μας είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, καθώς και άλλα μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Οι σαρδέλες!

Οι σαρδέλες είναι θρεπτικές και περιέχουν σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για να ευδοκιμήσει. Περίπου 106 γραμμάρια σαρδέλες παρέχει 27%, 15%, 9%, 36%, 8% και 88% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο, αντίστοιχα . Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών λιπαρών ωμέγα-3.

Η σπιρουλίνα!

Η σπιρουλίνα είναι μια μπλε-πράσινη ουσία που πωλείται σε μορφή σκόνης και μπορεί να προστεθεί σε ποτά όπως smoothies, καθώς και πιάτα. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο, και η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Τα τροπικά φρούτα!

Τα τροπικά φρούτα αναπτύσσονται σε τροπικά ή υποτροπικά κλίματα και περιλαμβάνουν μπανάνες, μάνγκο, ανανά, φρούτα του πάθους και γκουάβα. Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, πολλά τροπικά φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές μετάλλων, όπως κάλιο, μαγγάνιο, χαλκός και μαγνήσιο. Οι μπανάνες, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φρούτα, είναι πλούσια σε μια ποικιλία μετάλλων, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά!

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα φύλλα των παντζαριών, η ρόκα, τα πράσινα λάχανα και τα μαρούλια, είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Δεν είναι μόνο φορτωμένα με μέταλλα που προάγουν την υγεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και χαλκό, αλλά έχουν επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ασθένειας. Η πρόσληψη αυτών των λαχανικών έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων, διαβήτη και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Πίσω →