Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, φυτική ίνα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

1) Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο.

91 γραμμάρια του περιέχουν:

 • Υδατάνθρακες: 6γρ.
 • Πρωτεΐνη:2.6 γρ.
 • Λίπη: 0,3 γρ.
 • Φυτική ίνα: 2,4 γρ
 • Βιταμίνη Α: 11% RDI
 • Βιταμίνη C: 135% RDI
 • Βιταμίνη Κ: 116% RDI
 • Βιταμίνη Β9:14% RDI
 • Φώσφορο:6% RDI
 • Σελίνιο: 3% RDI

2) Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν ή ουδετεροποιούν την καταστροφή των κυττάρων, που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη φλεγμονή και χαρακτηρίζεται ως μια προστατευτική δράση για την υγεία. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μπρόκολο μπορεί να παρεμποδίσουν το οξειδωτικό στρες, να μειώσουν τα επίπεδα την χοληστερίνης και της γλυκόζης του αίματος.

3) Περιέχει συστατικά του βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής.

Η σύσταση του μπρόκολου σε βιοενεργά συστατικά, όπως ορισμένα φλαβονοειδή φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή σε διάφορους ιστούς του σώματος.

4) Πιθανώς να έχει προστατευτική δράση ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Λόγο της σύστασης του σε βιονεργά συστατικά φαίνεται να έχει την ικανότητα να μειώσει την κυτταρική βλάβη που οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι πιθανώς ασκεί ευεργετική δράση ενάντια σε συγκεκριμένα ήδη καρκίνου όπως:

 • Καρκίνος του μαστού,
 • Καρκίνος του προστάτη,
 • Καρκίνος του στομάχου,
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου.

5) Τα αντιοξειδωτικά του και οι φυτικές ίνες που περιέχει πιθανώς να βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. Η κατανάλωση μπρόκολου από διαβητικούς φάνηκε να έχει αποτέλεσμα καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Από μελέτες φαίνεται ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, που καταναλώνουν μπρόκολο σε καθημερινή βάση.

Επίσης το μπρόκολο είναι καλή πηγή φυτικής ίνας.

6) Βοηθά στην διαδικασία της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας!

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Φαίνεται ότι το μπρόκολο μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονών στο κατώτερο γαστρεντερικό.

7) Βοηθά την καρδιακή υγεία!

Το μπρόκολο φαίνεται να βοήθα στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αλλά και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του πιθανώς μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος.

Τέλος και οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

8) Βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου!

Από μελέτες φαίνεται ότι συστατικά τα οποία περιέχει το μπρόκολο μειώνουν την φλεγμονή του νευρικού ιστού μετά από εγκεφαλικό, τραυματισμό του εγκεφάλου ή σε περιπτώσεις τοξίνοσης ενώ επίσης ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου έπειτα από καταστάσεις υποξίας.

9) Πιθανώς καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης!

Η γήρανση ενισχύεται από το οξειδωτικό στρες και παρεμποδίζεται από την μεταβολική λειτουργία κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Τα βιοενεργά συστατικά που περιέχει το μπρόκολο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν διάφορες βιοχημικές διαδικασίες αυξάνοντας την έκφραση γονιδίων με αντιοξειδωτική δράση.

10) Υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα!

Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό μικροσυστατικό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αυτήν.  Μελέτες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων. Μια ημερήσια πρόσληψη 100-200 mg φαίνεται να είναι επαρκής για να ασκήσει τις ευεργετικές τις ιδιότητες.

11) Ενισχύει την στοματική υγεία και την υγεία των δοντιών!

Η βιταμίνη C και το ασβέστιο που περιέχει μειώνουν την περιοδοντίτιδα ενώ επίσης αλλά βιοενεργά συστατικά του φαίνεται  να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στοματικού καρκίνου.

12) Βοηθά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Το μπρόκολο είναι πηγή της Β9 ή αλλιώς φολικό.

Το φολικό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη εμβρυικού εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Επιπρόσθετα μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μπρόκολου από την μητέρα μπορεί να ενισχύσει την γνωστική ανάπτυξη του νεογνού.

13) Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία!

Η ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένη υπεριώδης, είναι υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνων του δέρματος.

Μελέτες δείχνουν ότι τα βιοενεργά συστατικά του μπρόκολου προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η UV ακτινοβολία.

Φαίνεται ότι δρα προστατευτικά στις δερματικές βλάβες και στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος εξ αιτίας έκθεσης στον ήλιο.

Πίσω →