Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές13 εύκολοι τρόποι για να χάσετε βάρος φυσικά

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες πληροφορίες για την απώλεια βάρους . Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι που έχουν πραγματικά αποδειχθεί ότι λειτουργούν.

1. Προσθέστε πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι βασικό θρεπτικό συστατικο. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και να μειώσετε την όρεξή σας.

1. Προσθέστε πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι βασικό θρεπτικό συστατικο. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και να μειώσετε την όρεξή σας.

2.  Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, πρόσθετα λίπη και πολλές θερμίδες. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα σας κάνουν να τρώτε περισσότερο.

3. Απόθεμα σε υγιεινά τρόφιμα και σνακ στο ντουλάπι σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που κρατάτε στο σπίτι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος και τη διατροφική συμπεριφορά

Έχοντας πάντα διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα, μειώνετε τις πιθανότητες να τρώτε ανθυγιεινά εσείς και η οικογένεια σας. Υπάρχουν επίσης πολλά υγιεινά και εύκολα σνακ που μπορείτε να ετοιμάζονται εύκολα και τα παίρνετε μαζί σας στη δουλειά

Τα γεύματα μπορεί να περιλαμβάνουν γιαούρτι, ολόκληρα φρούτα, ξηρούς καρπούς, καρότα και βραστά αυγά.

4. Πίνετε Νερό

Είναι πραγματικά αλήθεια στον ισχυρισμό ότι το νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση 1/2 λίτρου νερού μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε κατά 24–30% για μία ώρα μετά. Η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων λόγω πρώιμου κορεσμού.

5. Πιείτε καφέ(χωρίς ζάχαρη )

Ο καφές είναι ένα υγιεινό ρόφημα γεμάτο με αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και την ποσότητα των θερμίδων που καίτε.

6. Αποφύγετε τις υγρές θερμίδες

Οι υγρές θερμίδες προέρχονται από ποτά όπως αναψυκτικά με ζάχαρη , χυμούς φρούτων, γάλα σοκολάτας και ενεργειακά ποτά. Αυτά τα ποτά είναι επιβλαβή για την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας. Μια μελέτη έδειξε μια δραστική αύξηση κατά 60% στον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση ένα αναψυκτικό.

7. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι υδατάνθρακες που δεν έχουν τα περισσότερα από τα ευεργετικά θρεπτικά της ομάδας των υδατανθράκων και επιπλέον δεν είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Οι απλοί υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερφαγίας, αύξησης βάρους και παχυσαρκίας λόγω της αυξομείωσης που προκαλείται στη γλυκόζη του αίματος.

8. Πιείτε πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη)

Το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό ρόφημα που είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με πολλά οφέλη, όπως η μείωση λίπους και απώλεια βάρους.

9. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά υγιεινά τρόφιμα και ωφέλημα για την απώλεια βάρους και τη γράμμωση του σώματος μας αφού περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Επιπλέον εκτός από το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, έχουν συνήθως πολύ χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό καθιστά δυνατό να τρώτε μεγάλες μερίδες χωρίς να καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες.

10. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μικρότερων πιάτων σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, επειδή αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε το μέγεθος της μερίδας  Οι άνθρωποι φαίνεται να γεμίζουν τα πιάτα τους το ίδιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πιάτου, έτσι καταλήγουν να βάζουν περισσότερο φαγητό σε μεγαλύτερα από ό,τι σε μικρότερα

11. Τρώτε πιο αργά

Εάν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να φάτε πάρα πολλές θερμίδες πριν καν το σώμα σας συνειδητοποιήσει ότι είστε χορτάτοι  Όσοι τρώνε πιο γρήγορα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πιο αργά. Το να μασάτε πιο αργά μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες και να αυξήσετε την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με την απώλεια βάρους.

12.Κοιμηθείτε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την απώλεια βάρους, καθώς και για την πρόληψη μελλοντικής αύξησης βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν έως και 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται αρκετά. Αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα παιδιά . Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης, οδηγώντας σε κακή ρύθμιση της όρεξης.

13.Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι τροφές που περιέχουν υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς αυτός ο τύπος ινών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αίσθησης πληρότητας. Οι φυτικές ίνες μπορεί να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, να διευρύνουν το στομάχι και να προάγουν την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού

 

Πίσω →