Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές11 αποδεδειγμένα οφέλη από το ελαιόλαδο

Οι επιδράσεις του λίπους στη διατροφή είναι αμφιλεγόμενες.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο - ειδικά το έξτρα παρθένο - είναι καλό για εσάς.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί μερικά από τα αντιοξειδωτικά και τις βιοδραστικές ενώσεις από τις ελιές. Για το λόγο αυτό, θεωρείται πιο υγιεινό από την πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία ελαιολάδου.

Παρακάτω αναλύουμε 11 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου .

1. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που εξάγεται από τις ελιές.

Περίπου το 14% του ελαίου είναι κορεσμένα λιπαρά , ενώ το 11% είναι πολυακόρεστα, όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα .

Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα .

2. Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα, περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών Ε και Κ.

Αλλά το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά . Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών .

Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα σας από την οξείδωση - δύο οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .

3. Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα ακόμη και η παχυσαρκία.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή , η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη για την υγεία.

Τα κύρια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μεσολαβούνται από τα αντιοξειδωτικά. Το κλειδί μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο .

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ελαιοκανθάλη σε 3,4 κουταλιές της σούπας (50 ml) έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει παρόμοια επίδραση με το 10% της δόσης ιβουπροφαίνης για ενήλικες .

Μία έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) .

Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή .

4. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε αιμορραγίας.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, ακριβώς πίσω από καρδιακές παθήσεις .

Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων .

5. Το ελαιόλαδο είναι προστατευτικό έναντι καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο .

Μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις χώρες της Μεσογείου.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της δίαιτας, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους Μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει την «κακή» LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, βελτιώνει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής πήξης του αίματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Σε μια μελέτη, το ελαιόλαδο μείωσε την ανάγκη για φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά 48%.

Εάν έχετε καρδιακές παθήσεις, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας.

6. Το ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία

Η υπερβολική κατανάλωση λίπους προκαλεί αύξηση βάρους .

Μια τριετής μελέτη σε 187 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, καθώς και απώλεια βάρους.

7. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική κατάσταση στον κόσμο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συσσώρευση των λεγόμενων β-αμυλοειδών πλακών μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση αυτών των πλακών .

Επιπλέον, μια ανθρώπινη μελέτη έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου .

Λάβετε υπόψη ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επίδραση του ελαιολάδου στο Αλτσχάιμερ.

8. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το ελαιόλαδο με ευεργετικές επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 418 υγιή άτομα επιβεβαίωσε πρόσφατα τις προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου .

Σε αυτή τη μελέτη, μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 πάνω από 40%.

9. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ο λόγος .

Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη λόγω των ελεύθερων ριζών, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας καρκίνου .

Πολλές μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων καταδεικνύουν ότι οι ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

10. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες και επώδυνες αρθρώσεις.

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι καλά κατανοητή, περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα κανονικά κύτταρα κατά λάθος.

Το ελαιόλαδο φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετικό όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο , πηγή αντιφλεγμονωδών ω-3 λιπαρών οξέων.

Σε μια μελέτη, το ελαιόλαδο και το ιχθυέλαιο βελτίωσαν σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις και την πρωινή δυσκαμψία σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα .

11. Το ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αναστείλουν ή να σκοτώσουν επιβλαβή βακτήρια .

Ένα από αυτά είναι το Helicobacter pylori , ένα βακτήριο που ζει στο στομάχι σας και μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου και καρκίνο του στομάχου.

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων έδειξαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμά οκτώ στελέχη αυτού του βακτηρίου, εκ των οποίων τα τρία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Πίσω →