Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςYγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη

Η αργινίνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ επειδή είναι συνήθως απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δεν είναι απαραίτητο για υγιείς ενήλικες.

Το σώμα σας μπορεί επίσης να παράγει αργινίνη εκτός από τη λήψη της από πηγές τροφίμων, επομένως οι ελλείψεις είναι σπάνιες. Ωστόσο, ένα άτομο σε περιόδους στρες και ταχείας ανάπτυξης μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη αργινίνης εάν η παραγωγή του σώματος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Τροφές πλούσιες σε αργινίνη:

  • Χοιρινό φιλέτο

Το χοιρινό φιλέτο, μια  τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και έχει περιεκτικότητα αργινίνης 14 γραμμάρια ανά μερίδα .

  • Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένας άλλος δημοφιλής και υγιεινός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη. Ένα στήθος κοτόπουλου έχει το 70 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρωτεΐνης και σχεδόν 9 γραμμάρια αργινίνης.

  • Σπόροι κολοκύθας

Οι ζωικές πηγές δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη και αργινίνη. Ένα φλιτζάνι κολοκυθόσποροι έχει σχεδόν 7 γραμμάρια. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή των μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου.

  • Σόγια

Ένα φλιτζάνι ψητή σόγια έχει 4,6 γραμμάρια αργινίνης. Η σόγια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή των μετάλλων καλίου και μαγνησίου.

  • Φιστίκια

Ένα φλιτζάνι φιστίκια περιέχει 4,6 γραμμάρια αργινίνης, αν και δεν θέλετε να φάτε ένα ολόκληρο φλιτζάνι σε μία δόση, επειδή οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά. Αντίθετα, απλώστε αυτό το φλιτζάνι με μερικές μερίδες του ενός τέταρτου φλιτζάνι όλη την εβδομάδα. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, τα φιστίκια είναι μια καλή πηγή για βιταμίνες Β-3 και Ε, φυλλικό οξύ και νιασίνη.

  • Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος γαλαζοπράσινων φυκών που αναπτύσσεται στη θάλασσα. Συχνά αγοράζεται ως σκόνη και χρησιμοποιείται για να προσθέσει επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα smoothie. Ένα φλιτζάνι σπιρουλίνα έχει 4,6 γραμμάρια αργινίνης μαζί με υψηλές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και νιασίνης.

Πίσω →