Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές10 οφέλη για την υγεία από το βασιλικό πολτό!

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ζελατινώδης ουσία που παράγεται από μέλισσες για να ταΐσει τις βασίλισσες και τις μικρές τους. Πωλείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για τη θεραπεία ποικίλων σωματικών και χρόνιων παθήσεων. Ενώ χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή ιατρική, οι εφαρμογές της στη δυτική ιατρική παραμένουν αμφιλεγόμενες.

Παρακάτω είναι 12 οφέλη του βασιλικού πολτού που πρέπει να γνωρίζουμε.

 1. Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Η πλήρης χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού είναι άγνωστη, αλλά οι θετικές της επιπτώσεις στην υγεία θεωρείται ότι προέρχονται από τις μοναδικές πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα της. Αυτές περιλαμβάνουν εννέα γλυκοπρωτεΐνες συλλογικά γνωστές ως κύριες πρωτεΐνες βασιλικού πολτού και δύο λιπαρά οξέα. Ο βασιλικός πολτός περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία.

Μερικές από τις βιταμίνες που συνήθως υπάρχουν στο βασιλικό πολτό είναι:

 • Θειαμίνη (B1)
 • Ριβοφλαβίνη (B2)
 • Παντοθενικό οξύ (B5)
 • Πυριδοξίνη (B6)
 • Νιασίνη (Β3)
 • Φολικό οξύ (B9)
 • Ινοσιτόλη (B8)
 • Βιοτίνη (B7)

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να παρέχουν μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το βασιλικό πολτό.

 1. Παρέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα!

Ο βασιλικός πολτός ισχυρίζεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Σε πολλαπλές μελέτες, συγκεκριμένα αμινοξέα, λιπαρά οξέα και φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο βασιλικό πολτό φαίνεται να έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

 1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επηρεάζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης!

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο βασιλικό πολτό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

 1. Μπορεί να βοηθήσει την επούλωση τραυμάτων και την επιδιόρθωση του δέρματος!

Ο βασιλικός πολτός - που χρησιμοποιείται από του στόματος και τοπικά - μπορεί να υποστηρίξει την επούλωση πληγών και άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριακό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τις πληγές καθαρές και απαλλαγμένες από μόλυνση.

 1. Ειδικές πρωτεΐνες μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προστατεύσει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο βασιλικό πολτό χαλαρώνουν τα κύτταρα των λείων μυών στις φλέβες και τις αρτηρίες μας, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

 1. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Πολλαπλές μελέτες έδειξαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και εμφανή προστατευτική επίδραση στο πάγκρεας, το ήπαρ και τον αναπαραγωγικό ιστό.

 1. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη έδειξε ότι το στρες μπορεί να μειωθεί με το βασιλικό πολτό. Μια ξεχωριστή μελέτη είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης και τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε βασιλικός πολτός.

 1. Μπορεί να παρέχει αντιγηραντικά αποτελέσματα με διάφορα μέσα!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με διάφορους τρόπους. Μερικές μελέτες δείχνουν αυξημένη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη γνωστική απόδοση σε αυτούς που έλαβαν από του στόματος θεραπεία με βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός περιλαμβάνεται μερικές φορές σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος για την υποστήριξη της συντήρησης του υγιούς, νεανικού δέρματος.

 1. Μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσοαπόκριση του οργανισμού μας σε ξένα βακτήρια και ιούς. Τα λιπαρά οξέα στο βασιλικό πολτό είναι γνωστό ότι προάγουν την αντιβακτηριακή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα μόλυνσης και να υποστηρίξει την ανοσολογική λειτουργία.

 1. Μπορεί να θεραπεύσει ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης!

Ο βασιλικός πολτός μπορεί επίσης να θεραπεύσει συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση προκαλεί μείωση των κυκλοφορούντων ορμονών που σχετίζεται με σωματικές και ψυχικές παρενέργειες, όπως πόνο, μειωμένη μνήμη, κατάθλιψη και άγχος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο βασιλικός πολτός είναι αποτελεσματικός στη μείωση της κατάθλιψης και στη βελτίωση της μνήμης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πίσω →