Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές10 οφέλη από το μπρόκολο για την υγεία!

1. Προλαμβάνει τον καρκίνο:

Το μπρόκολο καταπολεμά τον καρκίνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο). Το μπρόκολο περιέχει ιδιότητες που μειώνουν τα οιστρογόνα που συνήθως προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι το μπρόκολο είναι εξαιρετικά κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη:

Όπως πολλά τρόφιμα, το μπρόκολο είναι γεμάτο με διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες στο μπρόκολο βοηθούν στη δέσμευση των χολικών οξέων στην πεπτική οδό και έτσι καθίσταται εύκολη η μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα

με έρευνα, μια συγκεκριμένη ποικιλία μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων LDL-χοληστερόλης στο αίμα κατά 6%.

3. Μειώνει την αλλεργική αντίδραση και τη φλεγμονή:

Η έρευνα έχει δείξει την ικανότητα της καμπεφερόλης να ελαττώνει τον αντίκτυπο των αλλεργικών ουσιών στο σώμα μας. Το μπρόκολο, επίσης, έχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστά ως αντιφλεγμονώδη. Επιπροσθέτως, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα καθώς περιέχει σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία που εμποδίζει τα ένζυμα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή των αρθρώσεων και ως εκ τούτου να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

4. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό:

Το μπρόκολο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη C, καθιστώντας το εξαιρετικό όσον αφορά την ανοσία. Εκτός από αυτό, το μπρόκολο περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν στην ανακύκλωση της βιταμίνης C αποτελεσματικά. Είναι επίσης εμπλουτισμένο με καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτένιο και άλλα αντιοξειδωτικά υψηλής ισχύος.

5. Βοηθάει στην υγεία των οστών:

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης Κ, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μαζί με το ασβέστιο, το μπρόκολο είναι επίσης εμπλουτισμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά κατάλληλο για παιδιά, ηλικιωμένους και θηλάζουσες μητέρες.

6. Προωθεί την καρδιακή υγεία:

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σουλφοραφάνης στο μπρόκολο, μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν (ή ακόμη και να αντιστρέψουν) ορισμένες από τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή λόγω χρόνιων προβλημάτων σακχάρου στο αίμα. Το μπρόκολο είναι ιδανικό για την υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει ίνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στο σώμα. Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης βοηθώντας, έτσι, την υγεία της καρδιάς.

7. Βοηθά στην διατροφή:

Το μπρόκολο είναι καλός υδατάνθρακας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, διατηρεί χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιορίζει την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπροσθέτως, το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για την απώλεια βάρους επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι ένα ιδανικό πράσινο λαχανικό για να το συμπεριλάβετε στις σαλάτες. Εκτός από αυτό, το μπρόκολο περιέχει επίσης πρωτεΐνες, καθιστώντας το κατάλληλο για χορτοφάγους.

8. Είναι ιδανικό για αποτοξίνωση:

Το μπρόκολο περιλαμβάνει ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Το μπρόκολο περιέχει επίσης ισοθειοκυανικά, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία της αποτοξίνωσης σε γενετικό επίπεδο.

9. Φροντίζει το δέρμα:

Η περιποίηση του δέρματος δεν περιλαμβάνει μόνο λάμψη, αλλά και ανοσία. Δεδομένου ότι το μπρόκολο είναι ένας πυρήνας αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και τα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, το μπρόκολο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει επίσης το δέρμα από μολύνσεις και διατηρεί τη φυσική του λάμψη. Το μπρόκολο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Κ, αμινοξέα και φολικά άλατα, καθιστώντας το ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

10. Φροντίζει τα μάτια:

Το μπρόκολο περιέχει β-καροτένιο, βιταμίνη Α, φωσφόρο και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και E. Όλα αυτά τα πλούσια θρεπτικά συστατικά είναι ιδανικά για την υγεία των ματιών, καθώς βοηθούν στην προστασία τους από τον εκφυλισμό των μυών και τον καταρράκτη.

Πίσω →