Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη ΔιαβήτηςΠώς σχετίζεται η διατροφή με τον προδιαβήτη

Η ύπαρξη προδιαβήτη δεν εγγυάται ότι θα εξελιχθεί σε διαβήτη, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο. Λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η απώλεια του σωματικού βάρους, μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εάν ένα άτομο κάνει τα σωστά βήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη. Τα σχέδια πρόληψης συνήθως περιλαμβάνουν δύο βασικούς παράγοντες του τρόπου ζωής: μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για προδιαβήτη, ειδικά εάν υπάρχει προδιάθεση και εμφανίζεται στην οικογένειά σας. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.

Στον προδιαβήτη, η ζάχαρη από τα τρόφιμα αρχίζει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί εύκολα να τη μεταφέρει στα κύτταρά σας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι ο ένοχος που προκαλεί τον προδιαβήτη, αλλά η ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνονται σε ένα γεύμα είναι αυτό που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα. Μια δίαιτα γεμάτη με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Η αποφυγή των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα παρακολουθώντας την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει.

Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου;

Η άμεση αιτία του προδιαβήτη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά το υπερβολικό σωματικό λίπος, ειδικά στην κοιλιά, και η καθιστική ζωή είναι δύο βασικοί παράγοντες. Υπάρχουν λίγα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση προδιαβήτη.

Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο εάν:

  • Είστε 45 ετών και άνω και έχετε υπέρβαρο δείκτη μάζας σώματος. ή
  • Είστε κάτω των 45 ετών και έχετε υπέρβαρο ΔΜΣ, καθιστική ζωή υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε ένα μέλος της οικογένειας με διαβήτη.

Υγιεινή διατροφή

Μια δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος και να διαχειριστεί τον προδιαβήτη συνήθως περιλαμβάνει τροφές που είναι:

  • υψηλές σε φυτικές ίνες,
  • χαμηλές σε πρόσθετα σάκχαρα
  • πυκνές σε θρεπτικά συστατικά

Αυξήστε την κατανάλωση:

  • φρούτων και λαχανικών
  • προϊόντα ολικής αλέσεως
  • άπαχα κρέατα
  • όσπρια
  • υγιή λίπη

Άσκηση και δίαιτα

Η άσκηση είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με προδιαβήτη. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει συνδεθεί με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η άσκηση κάνει τους μύες να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για ενέργεια και κάνει τα κύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με την ινσουλίνη.

Προτείνεται άσκηση 5 ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη ή υπερβολική. Το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός, το ποδήλατο ή η εύρεση άλλης δραστηριότητας που σας αρέσει είναι όλα παραδείγματα σωματικής δραστηριότητας.

Πίσω →