Το συκώτι αποθηκεύει και παράγει ζάχαρη…

Το συκώτι λειτουργεί ως δεξαμενή γλυκόζης (ή καυσίμου) του σώματος και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και άλλων καυσίμων του σώματος σταθερά . Το συκώτι αποθηκεύει και παράγει γλυκόζη ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος. Η ανάγκη αποθήκευσης ή απελευθέρωσης γλυκόζης σηματοδοτείται κυρίως από τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, το συκώτι σας θα αποθηκεύσει ζάχαρη, ή γλυκόζη, ως γλυκογόνο για αργότερα, όταν το σώμα σας το χρειάζεται. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και τα κατασταλμένα επίπεδα γλυκαγόνης κατά τη διάρκεια ενός γεύματος προάγουν την αποθήκευση της γλυκόζης ως γλυκογόνου.

Όταν δεν τρώτε – ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μεταξύ των γευμάτων, το σώμα πρέπει να παράγει το δικό του σάκχαρο. Το συκώτι παρέχει ζάχαρη ή γλυκόζη μετατρέποντας το γλυκογόνο σε γλυκόζη σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκογονόλυση. Το συκώτι μπορεί επίσης να παράγει την απαραίτητη ζάχαρη ή γλυκόζη συλλέγοντας αμινοξέα, άχρηστα προϊόντα και υποπροϊόντα λίπους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογένεση.

Το συκώτι παράγει επίσης ένα άλλο καύσιμο, τις κετόνες, όταν η ζάχαρη είναι ελλιπής….

Όταν η αποθήκευση γλυκογόνου του σώματός σας εξαντλείται, το σώμα αρχίζει να συντηρεί τα αποθέματα ζάχαρης για τα όργανα που χρειάζονται πάντα ζάχαρη. Αυτά περιλαμβάνουν: τον εγκέφαλο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μέρη του νεφρού. Για να συμπληρώσει την περιορισμένη προσφορά ζάχαρης, το συκώτι παράγει εναλλακτικά καύσιμα που ονομάζονται κετόνες από λίπη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κετογένεση . Το ορμονικό σήμα για την έναρξη της κετογένεσης είναι ένα χαμηλό επίπεδο ινσουλίνης. Οι κετόνες καίγονται ως καύσιμο από τους μύες και άλλα όργανα του σώματος. Και η ζάχαρη εξοικονομείται για τα όργανα που τη χρειάζονται.

Οι όροι «γλυκονεογένεση, γλυκογονόλυση και κετογένεση» μπορεί να φαίνονται πολύπλοκες έννοιες ή λέξεις σε ένα τεστ βιολογίας. Όταν έχετε διαβήτη, αυτές οι διεργασίες μπορούν να τεθούν εκτός ισορροπίας και εάν κατανοήσετε πλήρως τι συμβαίνει, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε το πρόβλημα.

 

Πίσω →