Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη ΔιαβήτηςΓιατί τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να καταναλώνουν πρωινό υψηλό σε πρωτεΐνη;

Το πρωινό συχνά αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα με διαβήτη.

Ένα καλό πρωινό όχι μόνο παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά βοηθά επίσης να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα όλη την ημέρα.

  • Το πρωινό με πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αν και οι πρωτεΐνες διασπώνται παρόμοια με τους υδατάνθρακες, έχουν μικρή μόνο επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη τείνει να βοηθά στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα καθυστερώντας  την απορρόφηση υδατανθράκων/σακχάρων. Καθώς η πρωτεΐνη διασπάται σε γλυκόζη πιο αργά από τους υδατάνθρακες , η επίδραση της πρωτεΐνης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τείνει να εμφανίζεται σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες. Έτσι, παρόλο που οι αρχικές επιδράσεις της πρωτεΐνης στα σάκχαρα του αίματος δεν φαίνονται, όπως συμβαίνει με τους απλούς υδατάνθρακες, τα σάκχαρα του αίματος μπορεί να επηρεαστούν για αρκετές ώρες λόγω της βραδύτερης διάσπασης στο σώμα.

Η παράλειψη πρωινού προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η παράλειψη του πρωινού έχει αρνητική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη , η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης στο πρωινό μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης των ατόμων μετά το γεύμα .Τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν ελαφρώς αυξημένα μετά το μεσημεριανό γεύμα, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα των ατόμων δούλευε κατάλληλα για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Μας κρατάει χορτάτους περισσότερη ώρα

Ένας από τους κύριους στόχους του πρωινού είναι να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι. Οι πρωτεΐνες αφομοιώνονται αργά και έτσι μειώνεται η παραγωγή ορμονών που αυξάνουν την πείνα, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πείνας  πριν από το μεσημεριανό γεύμα ..Διασπώνται αργά, δεν προκαλούν ιδιαίτερη αύξηση στο σάκχαρο και την ινσουλίνη και προστατεύουν από βουλιμία την υπόλοιπη ημέρα. Το αντίθετο θα συμβεί αν καταναλώσει κανείς πρωινό με υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δημητριακά με ζάχαρη, κέικ, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, λευκό ψωμί), που απορροφώνται γρήγορα, προκαλούν υπεργλυκαιμία, αντιδραστική υπογλυκαιμία μετά το φαγητό και μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πείνας και άστατη διατροφή την υπόλοιπη ημέρα.

  • Πόση ποσότητα χρειαζόμαστε στο πρωινό;

Αν και θα ήταν χρήσιμο για τα άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη, δεν χρειάζεται να καταναλώνουν ακραίες ποσότητες πρωτεΐνης για να αποκομίσουν τα οφέλη. Προτείνεται  να καταναλώνετε 25 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους διαβητικούς τύπου 2 να αντιληφθούν ότι τα διαφορετικά τρόφιμα θα τους επηρεάσουν διαφορετικά και για να κατανοήσουν πραγματικά πώς ανταποκρίνονται στα γεύματα, πρέπει να παρακολουθούν με συνέπεια τη γλυκόζη τους.

 

  • Επιλογές άπαχης πρωτεΐνης:

Αυγά. Τα βραστά αυγά είναι μια εύκολη επιλογή. Τα ποσέ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψετε τα αυγά χωρίς να προσθέσετε λίπος.

Γιαούρτι. Το  γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, Αγοράστε απλό, χωρίς ζάχαρη γιαούρτι και προσθέστε τη δική σας γεύση με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γκρανόλα.

Τυρί κότατζ. Φάτε το σκέτο ή με φρέσκα φρούτα για κάτι γλυκό. Για κάτι αλμυρό, δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι και να το αλείψετε πάνω σε φρυγανιά ή ψωμί.

Ξηροί καρποί ή βούτυρο ξηρών καρπών. Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε γκρανόλα ή γιαούρτι, τοστ με φυστικοβούτυρο και κανέλα ή βουτήξτε τις φέτες μήλου στο αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών.

Τόφου. Μπορείτε να φτιάξετε vegan ομελέτα με θρυμματισμένο τόφου ή να προσθέσετε  τόφου σε ένα smoothie για ενίσχυση πρωτεΐνης.

Πίσω →