Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη ΔιαβήτηςΑιτίες και συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα στους μυς, το σωματικό λίπος και το συκώτι σας αρχίζουν να αντιστέκονται ή να αγνοούν το σήμα που προσπαθεί να στείλει η ορμόνη ινσουλίνη , δηλαδή να πάρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και να τη βάλει στα κύτταρά μας. Η γλυκόζη, γνωστή και ως σάκχαρο στο αίμα, είναι η κύρια πηγή καυσίμου του οργανισμού. Λαμβάνουμε γλυκόζη από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά που διασπώνται σε υδατάνθρακες.

 

Πώς αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη

Ενώ η γενετική, η γήρανση και η εθνικότητα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αντίσταση στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν το υπερβολικό σωματικό βάρος, το πολύ λίπος στην κοιλιά, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, ακόμη και τον περιορισμό του ύπνου. Καθώς αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, το σώμα σας αντιστέκεται παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη. Με τους μήνες και τα χρόνια, τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας σας που εργάζονται τόσο σκληρά για να κάνουν την ινσουλίνη να εξαντληθεί και δεν μπορούν πλέον να συμβαδίζουν με τη ζήτηση για όλο και περισσότερη ινσουλίνη. Στη συνέχεια χρόνια μετά την αθόρυβη αντίσταση στην ινσουλίνη , το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται και μπορεί να εμφανίσετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), ένα αυξανόμενο πρόβλημα που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη που αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατική βλάβη και καρδιακές παθήσεις.

Σημάδια και συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνήθως προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με το βάρος, την ηλικία, τη γενετική, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

Έχετε επιπλέον σημεία μεταβολικού συνδρόμου. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, εκτός από μια μεγάλη μέση, εάν έχετε τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω, πιθανότατα έχετε μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

Υψηλά τριγλυκερίδια. Επίπεδα 150 ή υψηλότερα ή λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων αυτών των λιπών στο αίμα.

Χαμηλή HDL. Επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας κάτω από 50 για γυναίκες και 40 για άνδρες-ή λήψη φαρμάκων για αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (HDL).

Υψηλή πίεση του αίματος. 130/85 mmHg ή υψηλότερες ή λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Υψηλό σάκχαρο αίματος. Επίπεδα 100-125 mg/dl (το εύρος του προδιαβήτη) ή πάνω από 125 (διαβήτης).

Υψηλό σάκχαρο αίματος νηστείας (ή παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία του υψηλού σακχάρου στο αίμα). Mπια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι διαβήτη.

Αναπτύσσετε σκούρα επιθέματα δέρματος. Εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι σοβαρή, μπορεί να έχετε ορατές αλλαγές στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν μπαλώματα σκουρόχρωμου δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή στους αγκώνες, τα γόνατα, τις αρθρώσεις ή τις μασχάλες σας.

Πίσω →