Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη Διαβήτη 2Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για τον έλεγχο του Σακχαρώδη διαβήτη

Η εκτίμηση των καλύτερων τροφών όταν έχετε διαβήτη μπορεί να είναι δύσκολη.

Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καλά ελεγχόμενα.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Εδώ είναι τα 6 καλύτερα τρόφιμα για τους διαβητικούς, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2.

1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη.

Σολομός, σαρδέλες, ρέγγα, αντσούγιες και σκουμπρί είναι μεγάλες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η λήψη αρκετών από αυτά τα λίπη σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λίπη που μειώνουν τη φλεγμονή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Είναι επίσης πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες, που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές αρκετών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Σε μια μελέτη, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τα φυλλώδη χόρτα είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μάτια σας από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τους καταρράκτες, οι οποίοι είναι κοινές επιπλοκές του διαβήτη. 

3. Κανέλα 

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σε μία μελέτη, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν κανέλα για 90 ημέρες είχαν περισσότερο από μια διπλή μείωση της αιμοσφαιρίνης A1c, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο πρότυπη λήψη. Περιέχει κουμαρίνη, η οποία συνδέεται με προβλήματα υγείας σε υψηλότερες δόσεις. Η κανέλα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στους διαβητικούς τύπου 2.

4. Αυγά

Τα αυγά παρέχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για να σας κρατήσει πλήρεις για ώρες. Η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας με διάφορους τρόπους. Τα αυγά μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνουν τα "καλά" επίπεδα χοληστερόλης HDL και τροποποιούν το μέγεθος και το σχήμα της "κακής" LDL χοληστερόλης. Τα αυγά βελτιώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, προωθούν τον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν την υγεία των ματιών και μας χορταίνουν.

5. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι ένα υπέροχο φαγητό για τα άτομα με διαβήτη.

Έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, 11 από τα 12 γραμμάρια υδατανθράκων σε μια μερίδα 28 γραμμαρίων σπόρων τσιά είναι φυτικές ίνες που δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Οι ιξώδεις ίνες σε σπόρους chia μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του εντέρου σας και απορροφώνται.

Οι σπόροι Chia περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή.

6. Γιαούρτι 

Το γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ίσως εν μέρει λόγω των προβιοτικών που περιέχει. Πιστεύεται ότι η περιεκτικότητα του γαλακτοκομικού προϊόντος σε υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει μόνο 6-8 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το συμβατικό γιαούρτι. Είναι επίσης υψηλότερη σε πρωτεΐνες, γεγονός που προάγει την απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη. Το γιαούρτι προάγει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

 

Πίσω →