Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη Διαβήτη 2Μπορεί να αντιστραφεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα γνωστός ως διαβήτης ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) είναι μια δια βίου, χρόνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά σε αυτήν. Ως συνέπεια δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Όταν η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να εισέλθει στα κύτταρα, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, μελέτες δείχνουν ότι είναι δυνατό για μερικούς ανθρώπους να τον αντιστρέψουν. Μέσω αλλαγών διατροφής και απώλειας βάρους, μπορεί να είστε σε θέση να επιτύχετε και να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Ύφεση και όχι για θεραπεία

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι μιλάμε για ύφεση και όχι για θεραπεία γιατί δεν είναι μόνιμη. Τα βήτα κύτταρα έχουν καταστραφεί και οι γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ευαισθησία του ατόμου στον διαβήτη παραμένουν άθικτοι. Με την πάροδο του χρόνου η διαδικασία της νόσου επανεμφανίζεται και ακολουθεί συνεχής καταστροφή των βήτα κυττάρων. Ένας  περιβαλλοντικός παράγοντας  όπως η αύξηση βάρους μπορεί να επαναφέρει τα συμπτώματα. Αλλά είναι πιθανό για μερικούς ανθρώπους να περάσουν χρόνια χωρίς πρόβλημα στο  να ελέγξουν τη γλυκόζη τους και τις ανησυχίες για την υγεία που συνοδεύουν τον διαβήτη.

  • Τι δεν λειτουργεί

Όταν πρόκειται για την αναστροφή του διαβήτη, δεν υπάρχει μαγικό χάπι. Εάν δείτε ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τον διαβήτη ή αντικαθιστά το συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον διαβήτη, προσέξτε. Πολλά πράγματα που κυκλοφορούν είναι αναπόδεικτα και πιθανώς επικίνδυνα, όπως:

  • Συμπληρώματα διατροφής
  • Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
  • Εναλλακτικά φάρμακα
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η τροποποίηση της συμπεριφοράς (αρχικά με ή χωρίς φάρμακα) με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η εύρεση ενός προγράμματος διατροφής και δραστηριότητας που θα ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής του ατόμου. Το καλύτερο πρόγραμμα γευμάτων είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε για μια ζωή. Μην ανησυχείτε, ένα πρόγραμμα γευμάτων δεν είναι μια αυστηρή δίαιτα όπου δεν μπορείτε πλέον να τρώτε και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά , αλλά θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του διατροφικού σας μοτίβου.

 

Πίσω →