Τι είδους λίπη συνιστώνται;

Τα λίπη έχουν μικρή και άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. αλλά, ως μέρος ενός γεύματος, είναι χρήσιμα στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων. Τα λίπη έχουν επίσης επιπτώσεις στην υγεία που δεν σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος. Για παράδειγμα:

Τα ζωικά λίπη κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά, και συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, φαίνεται να μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Τα φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το λίπος συμβάλλει επίσης στο αίσθημα κορεσμού και μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση της υπερφαγίας και της λαχτάρας για υδατάνθρακες. Μια μερίδα υγιεινών λιπαρών (όπως το αβοκάντο σε τοστ ολικής αλέσεως) είναι πολύ πιο χορταστική και υγιεινή σε σχέση για παράδειγμα τη μαρμελάδα σε λευκό τοστ.

Ποιοι τύποι πρωτεΐνης συνιστώνται;

Η πρωτεΐνη παρέχει αργή σταθερή ενέργεια με σχετικά μικρή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Η πρωτεΐνη, ειδικά η φυτική πρωτεΐνη, πρέπει πάντα να αποτελεί μέρος ενός γεύματος ή ενός σνακ. Η πρωτεΐνη όχι μόνο διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, αλλά βοηθά επίσης στην επιθυμία για ζάχαρη και στο αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Η πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από ζωικές ή φυτικές πηγές. Ωστόσο, οι ζωικές πηγές είναι επίσης συχνά πηγές ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών.

Οι καλές επιλογές πρωτεΐνης είναι:

  • Φασόλια
  • Όσπρια
  • Αυγά
  • Ψάρια και θαλασσινά
  • Βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αρακάς
  • Τόφου, τροφές σόγιας
  • Άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα

Δώστε προσοχή στην ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών (λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) σε ένα γεύμα για να υποστηρίξετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, το λίπος, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και έτσι δίνουν χρόνο για μια πιο αργή, χαμηλότερη απελευθέρωση ινσουλίνης και μια σταθερή μεταφορά γλυκόζης από το αίμα και στους ιστούς στόχους αυτό είναι καλό.

 

Πίσω →