Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός(στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης σας δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου και σας δίνει μια ιδέα για το πόσο γρήγορα το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Δύο τρόφιμα με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό συμβαίνει γιατί παίζει ρόλο και ο χρόνος πέψης του τροφίμου, για παράδειγμα ένα ώριμο ή μαλακό μήλο έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα άγουρο ή σκληρό μήλο διότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί την πέψη του.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός στη κλίμακα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ανέβει γρήγορα η γλυκόζη του αίματος.

55 ή λιγότερες = χαμηλό (καλό)

56- 69 = Μέση

70 ή υψηλότερο (κακή)

(Ψάξτε για τον γλυκαιμικό δείκτη στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων)

Γλυκαιμικός Δείκτης μπορεί να αλλάξει

Αυτός ο αριθμός είναι ένα σημείο εκκίνησης σε χαρτί. Θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με διάφορα πράγματα.

Τι επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη

Επεξεργασία και μαγείρεμα

Όσο πιο ακατέργαστο είναι ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, τόσο πιο αργά αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας, ενώ το αντίθετο αποτέλεσμα έχουμε όσο περισσότερο το βράζουμε, το τεμαχίζουμε ή το πολτοποιούμε. 
Φυτικές ίνες

Αυξάνουν τον όγκο των τροφίμων και επιβραδύνουν την πέψη, γι’ αυτό τα τρόφιμα που τις περιέχουν, όπως τα φρούτα και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, έχουν χαμηλότερο ΓΔ. 
Ωριμότητα

Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο περισσότερο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. 
Λίπος

Επιβραδύνει την πέψη, γι’ αυτό τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος, όπως η σοκολάτα και το πλήρες γάλα, έχουν χαμηλότερο ΓΔ από τα τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά. 
Οξύτητα

Η προσθήκη όξινων ουσιών, όπως ο χυμός λεμονιού, μειώνει το ΓΔ. 

Η ηλικία σας αλλά και  το πόσο δραστήριοι είστε, επίσης θα επηρεάσει το πώς το σώμα σας θα αντιδράσει στους υδατάνθρακες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να εξετάσετε, όταν κάνετε επιλογές για το τι να φάτε. Το γεγονός ότι ένα τρόφιμο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν σημαίνει ότι είναι και καλό για την υγεία, ή ότι θα πρέπει να τρώτε πολύ από αυτό.

Για παράδειγμα, τα πατατάκια έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το πλιγούρι βρώμης. Αλλά το πλιγούρι βρώμης έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Πίσω →