Ο διαβήτης τύπου 2 έχει πολλές αιτίες: η γενετική και ο τρόπος ζωής είναι οι πιο σημαντικοί. Ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η πιο κοινή αιτία του διαβήτη τύπου 2.

Η Γενετική παίζει ρόλο στον διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι κληρονομικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας έχει (ή είχε) διαβήτη τύπου 2, είναι σίγουρο ότι θα τον αναπτύξετε. Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τον τύπο 2.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μπορείτε να κληρονομήσετε έναν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά είναι δύσκολο να εντοπίσετε ποια γονίδια φέρουν τον κίνδυνο. Η ιατρική κοινότητα εργάζεται σκληρά προσπαθώντας να καταλάβει τις συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε κίνδυνο τύπου 2.

Ο τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός.

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στον διαβήτη τύπου 2, αλλά οι επιλογές τρόπου ζωής είναι επίσης σημαντικές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε μια γενετική μετάλλαξη που μπορεί να σας κάνει ευαίσθητο στον τύπο 2, αλλά εάν φροντίσετε καλά το σώμα σας, ενδέχεται να μην αναπτύξετε διαβήτη.

Ας πούμε ότι δύο άτομα έχουν την ίδια γενετική μετάλλαξη. Ο ένας από αυτούς τρώει καλά, παρακολουθεί τη χοληστερόλη τους και παραμένει φυσιολογικός και ο άλλος είναι υπέρβαρος (ΔΜΣ μεγαλύτερος από 25) και ανενεργός. Το άτομο που είναι υπέρβαρο και ανενεργό είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, επειδή ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής επηρεάζουν σημαντικά το πόσο καλά χρησιμοποιεί το σώμα σας την ινσουλίνη.

Οι επιλογές τρόπου ζωής που επηρεάζουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι:

  • Έλλειψη άσκησης: Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη - ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον διαβήτη τύπου 2, εάν είστε ευπαθείς.
  • Ανθυγιεινές επιλογές γευμάτων: Ένα πρόγραμμα γεύματος γεμάτο με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και έλλειψη φυτικών ινών (τις οποίες μπορείτε να πάρετε από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα) αυξάνει την πιθανότητα του τύπου 2.
  • Υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία: Η έλλειψη άσκησης και οι ανθυγιεινές επιλογές γευμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία ή να την επιδεινώσουν. Το υπερβολικό βάρος καθιστά πιο πιθανό ότι θα γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων - γενετική ευαισθησία και επιλογές τρόπου ζωής - οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Εάν το σώμα σας είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη, δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη.

Το σώμα σας μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η ινσουλίνη στο άρθρο μας για την ινσουλίνη ), αλλά δυστυχώς, το σώμα αντιστέκεται σε αυτήν την ινσουλίνη.

Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα όταν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, οδηγώντας στα συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Στον διαβήτη τύπου 2, η γενετική και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στο να αναγκάσει το σώμα σας να γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν προκαλείται πάντα από την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του διαβήτη τύπου 2, αλλά είναι πιθανό να έχετε τύπο 2 και να μην είστε ανθεκτικός στην ινσουλίνη. Μπορείτε να έχετε μια μορφή τύπου 2 όπου το σώμα σας απλά δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. αυτό δεν είναι τόσο κοινό.

Πίσω →