Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣακχαρώδη Διαβήτη 28 βότανα και μπαχαρικά για την καταπολέμηση του διαβήτη!

Ο διαβήτης είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία στον δυτικό κόσμο. Για όσους έχουν διαγνωστεί με είτε τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος στα φυσιολογικά.  Ευτυχώς, υπάρχει μια σειρά από βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν έναν διαβητικό να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του φυσιολογικά ενώ διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος.

  1. Η κανέλα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο. Αυτό το ευρέως διαθέσιμο μπαχαρικό είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά κοινά πιάτα, από τηγανίτες πατάτες μέχρι πλιγούρι βρώμης. Αλλά η κανέλα περιέχει επίσης βιολογικά ενεργά συστατικά που βοηθούν τους διαβητικούς να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μόλις λίγα γραμμάρια κανέλας κάθε μέρα μπορεί και να εξομαλύνει το σάκχαρο του αίματος και να μειώσει την LDL (ή κακή) χοληστερόλη. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αύξηση της HDL (ή καλή) χοληστερόλης.

  1. Το τζίντζερ!

Το τζίντζερ είναι εξαιρετικά γευστικό. Είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς που επιθυμούν να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μόλις τρία γραμμάρια τζίντζερ (σε μορφή κάψουλας) μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Αν δεν ενδιαφέρεστε για τη λήψη τζίντζερ σε κάψουλες, προσπαθήστε να προσθέσετε δύο με τρία φλιτζάνια του τσαγιού τζίντζερ στη διατροφή σας. Το τζίντζερ προσθέτει επίσης μια μοναδική γεύση σε πολλά πιάτα με λαχανικά.

  1. Ο κουρκουμάς!

Ο κουρκουμάς, το φωτεινό αυτό κίτρινο μπαχαρικό που μπορεί συχνά να βρεθεί στο ινδικό φαγητό, προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Έχει επίσης μια αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που είναι καλή για την καρδιά και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι, μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από προβλήματα των νεφρών. Ο κουρκουμάς είναι μια εξαιρετική προσθήκη για οποιοδήποτε αλμυρό πιάτο, αλλά μπορεί επίσης να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

  1. ο σκόρδο!

Αυτό το απίστευτα γευστικό βότανο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των σπαγγέτι. Αλλά η κατανάλωση σκόρδου είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκόρδο είναι ένα αποδεδειγμένο αντι-διαβητικό που περιέχει συστατικά του θείου σε θέση για να βοηθήσει να υπερασπιστεί από την οξειδωτική βλάβη. Όταν καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ακόμη και να μειώσει τη χοληστερόλη τους.

  1. Το κάρι!

Το κάρι σε  σκόνη είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο αρωματικά καρυκεύματα στον κόσμο. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη για οποιαδήποτε σάλτσα και είναι το θεμέλιο από ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του κόσμου.

Αλλά προσφέρει επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για τους διαβητικούς για να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάρι σε σκόνη έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο του οξειδωτικού στρες και της επιρροής του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

  1. Η αλόη βέρα!

Πολλοί από εμάς έχουν στραφεί στο φυτό αλόη βέρα για να καταπραΰνουν ένα πρόσφατο έγκαυμα. Αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε ένα αξιόλογο ποσοστό. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα μπορεί να αφαιρέσει πραγματικά την υπερβολική ζάχαρη από το αίμα. Οι διαβητικοί μπορούν να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι με χυμό αλόη βέρα. Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να καταναλώνεται με τη μορφή μιας κάψουλας μια φορά την ημέρα.

  1. Το γαρύφαλλο!

Με ισχυρή γεύση και εξαιρετικό άρωμα, τα γαρύφαλλα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα. Αλλά αυτό το βότανο είναι επίσης γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να παραμείνουν υγιείς. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μόλις τριών γραμμαρίων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τόσο για τη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης όσο και της χοληστερόλης.

  1. Η ρίγανη!

Λίγα υπέροχα πιάτα ζυμαρικών μπορούν να παραλείψουν τη ρίγανη, ένα διάσημο βότανο που έχει τόσο ωραία γεύση. Αλλά είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διαβητικούς που επιθυμούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να παραμείνουν υγιείς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη-μαζί με το δενδρολίβανο-μπορούν να βοηθήσουν να αναστείλουν το ένζυμο πεπτιδάση που προάγει την έκκριση της ινσουλίνης. Για να προσθέσετε ρίγανη στη διατροφή σας (χωρίς να προστεθεί στα γεύματά σας), μπορείτε να βάλετε λάδι ρίγανης σε ένα ποτήρι νερό ή να το πάρετε σε χάπι.

 

Πίσω →