Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς ΑδέναΥποκλινικός υποθυρεοειδισμός - Η επίδραση στη γονιμότητα και την κύηση.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υποκλινικό υποθυρεοειδισμό διότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα αλλά μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα της γυναίκας.

Ως υποκλινικός υποθυρεοειδισμός ορίζεται η σωστή λειτουργία της ορμόνης του θυρεοειδούς (θυροξίνης), ενώ η TSH είναι αυξημένη, η ορμόνη η οποία ρυθμίζει τον εγκέφαλο μέσω της υπόφυσης να λειτουργεί σωστά η θυρεοειδής αδένας.

Τα συμπτώματα στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό είναι:

 • Κούραση
 • Αίσθημα αδυναμίας
 • Πεσμένη διάθεση
 • Βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός παλμός)
 • Υπερευαισθησία στο κρύο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αύξηση βάρους
 • Ξηρό δέρμα
 • Υπερπρολακτιναιμία
 • Γαλακτόροια
 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Τις περισσότερες φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

Οι ασθενείς έχουν αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδή με υψηλή συγκεντρώσει αυτοαντισωμάτων.

Πολλές φορές ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την αναπαραγωγή και  την κύηση. Αρχικά δημιουργεί δυσλειτουργία στην διαδικασία της ωορρηξίας. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες θα μπορέσουν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά. Η θεραπεία με λεβοθυροξίνη βελτιώνει τα ποσοστά για φυσιολογική τεκνοποίηση. Γυναίκεια με ιστορικό αποβολών καλό θα ήταν να γίνει έλεγχος υποκλινικού  υποθυρεοειδισμού.

Ακόμη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν επικινδυνότητα αποβολών σε γυναίκες με υποκλινικο υποθυρεοειδισμό. Παίζει σημαντικό ρόλο ο έλεγχος στις γυναίκες με μεγάλο αριθμό αποβολών.

Στις εγκυμονούσες ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός επηρεάζει στην νευροψυχολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης διπλασιάζει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.

Καλό είναι οι έγκυες και οι θηλάζουσες να λαμβάνουν συμπλήρωμα ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαρέτητο για τον σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδούς. Εάν υπάρχει έλειψη ιωδίου είναι ακόμη ένα αίτιο υποκλινικού υποθυρεοειδισμού που μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →