Ο θυρεοειδής σας αγκαλιάζει την τραχεία στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από το στέρνο σας. Συνήθως περιγράφεται ως σχήμα πεταλούδας. Εάν ο θυρεοειδής σας είναι σε καλή κατάσταση, πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι ήταν εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καταστάσεις και ασθένειες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισης και αίσθησης, καθιστώντας το πιο εμφανές και αισθητό. Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ένοχους.

Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα που έχει αναπτυχθεί στον θυρεοειδή αδένα σας. Μερικοί όζοι του θυρεοειδούς είναι συμπαγής ιστός, ενώ άλλοι είναι γεμάτοι με υγρό. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Τύποι όζων του θυρεοειδούς

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι όζων του θυρεοειδούς. Πάνω από το 90% από αυτά είναι καλοήθη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούνται από καρκίνο. Οι καλοήθεις όζοι μπορούν ακόμα να είναι ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει. Μερικές φορές, είναι το κύριο σύμπτωμα για μια υποκείμενη ασθένεια ή διαταραχή του θυρεοειδούς.

Καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς

Το να μάθετε ότι ο όζος του θυρεοειδούς σας είναι καλοήθης ή μη καρκινικός, μπορεί να σας φέρει μεγάλη ανακούφιση. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε θεραπεία για να μην επηρεάσει την υγεία σας. Αυτά είναι τα πιο κοινά είδη καλοήθων όζων του θυρεοειδούς:

 • Αδένωμα θυρεοειδούς

Το αδένωμα του θυρεοειδούς είναι ένας καλοήθης όγκος που έχει αναπτυχθεί στον θυρεοειδή σας. Ακόμα κι αν η λέξη όγκος μπορεί να ηχήσει καμπανάκι κινδύνου στο μυαλό σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό το είδος δεν είναι καρκινογόνο.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αδενωμάτων του θυρεοειδούς: ανενεργά και ενεργά (ονομάζονται επίσης τοξικά). Εάν ένα αδένωμα του θυρεοειδούς είναι ενεργό, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες από μόνο του και συχνά πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη από αυτό που χρειάζεστε. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστήριο θυρεοειδή, που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, τα ανενεργά αδενώματα του θυρεοειδούς δεν αυξάνουν τις θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα σας.

 • Θυρεοειδική κύστη

Η κύστη είναι ένα εξόγκωμα που είναι ως επί το πλείστον γεμάτο με υγρό. Ορισμένα περιέχουν επίσης κομμάτια ιστού. Οι κύστεις του θυρεοειδούς προκαλούνται συνήθως από ένα αδένωμα του θυρεοειδούς που διασπάται. Είναι καλοήθεις στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να περιέχουν καρκινικούς ιστούς σε σπάνιες περιπτώσεις.Οι κύστεις του θυρεοειδούς πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεραπεία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα, διαφορετικά συνήθως δεν υποχωρούν.

 • Βρογχοκήλη

Η βρογχοκήλη είναι μια πάθηση που προκαλεί πρήξιμο του θυρεοειδούς αδένα σας και είναι η πιο κοινή πάθηση του θυρεοειδούς . Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο σε ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα τους, αλλά άλλες περιπτώσεις οδηγούν σε πολυοζώδη βρογχοκήλη. Τα άτομα που έχουν πολυοζώδη βρογχοκήλη έχουν αρκετούς όζους απλωμένα στον θυρεοειδή τους. Και στις δύο περιπτώσεις, ο θυρεοειδής είναι συνήθως ορατά ή ψηλαφητά διευρυμένος.

 • Κακοήθεις όζοι του θυρεοειδούς

Εάν ένας όζος του θυρεοειδούς είναι κακοήθης, αυτό σημαίνει ότι είναι καρκινικός. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι πολύ συχνός. επηρεάζει μόλις 15,5 στους 100.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς: ο θηλώδης, ο θυλακιώδης, ο μυελικός και ο αναπλαστικός. Κάθε τύπος καρκίνου μπορεί να προκαλέσει ένα οζίδιο του θυρεοειδούς, αλλά έχουν επίσης διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας.

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου του θυρεοειδούς. Προκαλείται από θυλακιώδη κύτταρα στον θυρεοειδή αδένα και μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας.

Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς προκαλείται επίσης από θυλακιώδη κύτταρα. Σε αντίθεση με τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, τα θυλακιώδη καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς συνήθως δεν εξαπλώνονται στους λεμφαδένες. Αντίθετα, έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ταξιδεύει σε όργανα που βρίσκονται σε απόσταση, όπως οι πνεύμονες ή τα οστά .

Ο μυελικός καρκίνος του θυρεοειδούς σχηματίζεται επίσης από θυλακιώδη κύτταρα, αλλά 1 στις 4 περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα γενετικής, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς. Οι οικογένειες μπορούν να περάσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς μέσω της γραμμής αίματος τους. Λόγω της ικανότητάς του να εμφανίζεται σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιορίσετε εάν προκαλείται από γενετική μετά τη διάγνωση. Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση πρώιμου σταδίου καρκίνου στα μέλη της οικογένειάς σας και να σώσει τη ζωή τους.

Όταν εντοπίζονται νωρίς, οι θηλώδεις, θυλακιώδεις και μυελικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμοι, με σχεδόν το 100% των ανθρώπων να επιβιώνουν τουλάχιστον πέντε χρόνια όταν διαγνωστεί νωρίς. Ωστόσο, ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια διαφορετική ιστορία.

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας σπάνιος αλλά πολύ πιο επιθετικός από τα άλλα είδη καρκίνου του θυρεοειδούς. Αναπτύσσεται ταχύτερα και έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από τους άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη όζων του θυρεοειδούς. Η υπερανάπτυξη του θυρεοειδούς ιστού, η χρόνια φλεγμονή, η ανεπάρκεια ιωδίου ή άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν όζους του θυρεοειδούς. Ο επιπολασμός των όζων του θυρεοειδούς είναι σημαντικά υψηλότερος σε άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου . Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για οζίδια του θυρεοειδούς . Το κάπνισμα τσιγάρων και η έκθεση σε πυρηνική ακτινοβολία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για όζο του θυρεοειδούς και καρκίνο.

Παρά αυτές τις συσχετίσεις μεταξύ των όζων του θυρεοειδούς και των πιθανών αιτιών, οι περισσότερες περιπτώσεις όζων του θυρεοειδούς έχουν άγνωστες αιτίες.

Συμπτώματα

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν την παρουσία όζου του θυρεοειδούς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πολλαπλά συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να μην έχουν καθόλου. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε όζο του θυρεοειδούς, δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

 • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
 • Ορατό ή ψηλαφητό οίδημα στο λαιμό σας
 • Κούραση
 • Πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι σας
 • Ανησυχία
 • Αλλαγές βάρους (ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους) 
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Βραχνάδα
 • Αλλαγές στη φωνή σας

Ανεξάρτητα από την αιτία, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σας.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →