Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα να παράγει θυρεοειδική ορμόνη καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες περιέχουν ιώδιο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις για θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνονται. Πράγματι, τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συχνά αυξάνονται κατά σχεδόν 50% με μια σχετική αυξημένη ημερήσια απαίτηση σε ιώδιο κατά 50%.

 Επιπλέον, το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται κατά 10% σε χώρες που έχουν άφθονο ιώδιο στη διατροφή τους και κατά 20 έως 40% σε περιοχές με ανεπάρκεια ιωδίου. Η διατήρηση της επαρκής πρόσληψης ιωδίου είναι απαραίτητη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού. Ως εκ τούτου, για τις εγκύους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια πρόσληψη 250 μg ιωδίου.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού και είναι συχνή στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO). Το ιώδιο μπορεί να επηρεάσει ποικίλα τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, επιδεινώνοντας συχνά τον υποθυρεοειδισμό και, σπάνια, προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει ανησυχία ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιωδίου σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πίσω →