Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα να παράγει θυρεοειδική ορμόνη καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες περιέχουν ιώδιο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις για θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνονται. Πράγματι, τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συχνά αυξάνονται κατά σχεδόν 50% με μια σχετική αυξημένη ημερήσια απαίτηση σε ιώδιο κατά 50%.

 Επιπλέον, το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται κατά 10% σε χώρες που έχουν άφθονο ιώδιο στη διατροφή τους και κατά 20 έως 40% σε περιοχές με ανεπάρκεια ιωδίου. Η διατήρηση της επαρκής πρόσληψης ιωδίου είναι απαραίτητη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού. Ως εκ τούτου, για τις εγκύους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια πρόσληψη 250 μg ιωδίου.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού και είναι συχνή στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO). Το ιώδιο μπορεί να επηρεάσει ποικίλα τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, επιδεινώνοντας συχνά τον υποθυρεοειδισμό και, σπάνια, προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει ανησυχία ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιωδίου σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →