Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς ΑδέναΤα σταυρανθή λαχανικά προκαλούν προβλήματα στον θυρεοειδή;

Όταν πρόκειται για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μια από τις ερωτήσεις που ακούω πιο συχνά είναι: Είναι τα σταυρανθή λαχανικά επιβλαβή για την υγεία του θυρεοειδούς; Όπως με κάθε αμφιλεγόμενο θέμα, είναι καλύτερο να αξιολογήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.Πιστεύω ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά τα καθιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών για το σώμα σας είναι κρίσιμη για την υγεία του θυρεοειδούς. Η νόσος του Χασιμότο, μια ασθένεια του θυρεοειδούς, οδηγεί γενικά σε μεγέθυνση αυτού του αδένα και υποπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η διατήρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας σε ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα σας. Ο μεταβολισμός, η διάθεση, ακόμη και οι διαδικασίες γήρανσης επηρεάζονται από τον θυρεοειδή αδένα σας. Γιατί μια ανισορροπία σε ένα σωματικό σύστημα προκαλεί ανισορροπίες σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρος του εαυτού σας που να λειτουργεί βέλτιστα όταν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι περισσότεροι υποστηρίζουν κυρίως ότι η νόσος του θυρεοειδούς είναι άγνωστης αιτίας. Ωστόσο, πλέον είμαστε σε θέση γνωρίζουμε τη βασική αιτία. Είναι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων: διαρροή εντέρου, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, φλεγμονώδης δίαιτα (ιδιαίτερα γλουτένη), τοξική επιβάρυνση, λοιμώξεις και στρες.

Εάν ο θυρεοειδής σας είναι εκτός ισορροπίας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες τροφές προάγουν την υγεία του θυρεοειδούς και ποιες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι λαχανικά της οικογένειας Brassica και είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που τρώμε. Μεταξύ άλλων, αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει:

  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Ραπανάκι
  • Κάρδαμο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη συνολική ανάπτυξη των κυττάρων. Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που προάγουν την υγεία, αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης βρογχογόνα.

Εάν ανησυχείτε για τις βρογχογόνες τροφές, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή βλάβη τους στον θυρεοειδή σας.

Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας

Το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών μειώνει τις βρογχογόνες ιδιότητές τους. Ωστόσο, καταστρέφει και ορισμένα από τα ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά τους.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ιώδιο.

Τα λαχανικά της θάλασσας είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφικού ιωδίου. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ιωδίου μπορεί να είναι επιβλαβής. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε μια ποικιλία άλλων μετάλλων που εξισορροπούν τον θυρεοειδή. Το ασβέστιο μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →