Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος γαλαζοπράσινων φυκιών που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή δισκίου. Η σπιρουλίνα διατίθεται στο εμπόριο ως εναλλακτική θεραπεία για καρδιαγγειακά, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως και άλλα θαλάσσια λαχανικά όπως τα φύκια, η σπιρουλίνα έχει υψηλή συγκέντρωση ιωδίου.

Απαίτηση ιωδίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό ιώδιο από τροφές όπως το ιωδιούχο αλάτι. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι και οι αυστηροί χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν ιωδιούχο αλάτι, φύκια ή ψάρια μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη. Εάν η διατροφή σας στερείται ιωδίου, ο θυρεοειδής αδένας σας δεν θα είναι σε θέση να παράγει επαρκή τριιωδοθυρονίνη, ή Τ3, και θυροξίνη, ή Τ4, απαραίτητες θυρεοειδικές ορμόνες. Οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 150 μικρογραμμάρια ιωδίου κάθε μέρα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βρογχοκήλης ή διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα και υποθυρεοειδισμού. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 220 μικρογραμμάρια ημερησίως και οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν 290 μικρογραμμάρια. Μια τυπική δόση 3 γραμμαρίων ενός εμπορικού συμπληρώματος σπιρουλίνας παρέχει 15 μικρογραμμάρια ιωδίου, ή το 10% της ημερήσιας ανάγκης για τους περισσότερους άνδρες και γυναίκες.

Επίδραση στον υποθυρεοειδισμό

Αν και η έλλειψη ιωδίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση υποθυρεοειδισμού, η προσπάθεια να διορθωθεί η διαταραχή καταναλώνοντας μεγάλες δόσεις ιωδίου συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου που παρέχεται από λαχανικά της θάλασσας όπως η σπιρουλίνα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πάθησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από τη νόσο του Hashimoto, μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής ιστός δέχεται επίθεση από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του σώματος. Η περίσσεια ιωδίου μπορεί να διεγείρει αυτά τα κύτταρα σε αυξημένη δράση.

Επίδραση στον υπερθυρεοειδισμό

Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους, άγχος, διόγκωση των ματιών και βρογχοκήλη. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων δόσεων προϊόντων πλούσιων σε ιώδιο, όπως η σπιρουλίνα, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υπερθυρεοειδισμού ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους καταναλώνοντας μια διατροφή σχετικά χαμηλή σε ιώδιο μπορεί να αναπτύξουν υπερθυρεοειδισμό που προκαλείται από ιώδιο, ακόμη και από μια μέτρια αύξηση στην κατανάλωση ιωδίου.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων όπως η σπιρουλίνα που είναι πλούσια σε ιώδιο.

 

Πίσω →