Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς ΑδέναΠώς η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει την έμμηνο ρύση

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως . Ωστόσο, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως τείνουν να είναι πιο κοινά σε άτομα με σοβαρή νόσο του θυρεοειδούς έναντι αυτών με πιο ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις.

 

Ο υποθυρεοειδισμός, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη,  μπορεί να επηρεάσει τις περιόδους σας προκαλώντας πλήθος  ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας μειώνονται, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου σας αρχίζει να παράγει επιπλέον ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH) και η υπόφυση σας απελευθερώνει επιπλέον θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) και προλακτίνη. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης στη συνέχεια καταστέλλουν την παραγωγή της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) στον υποθάλαμο σας, την οποία  χρειάζεστε για να παράγετε ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη και ωχρινοτρόπο ορμόνη στην υπόφυσή σας. Αυτές είναι σημαντικές για τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών και όταν ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε μείωση των επιπέδων τους, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

 

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία  με αποτέλεσμα βαριές περιόδους .  Σε ορισμένες γυναίκες με αρρύθμιστο υποθυρεοειδισμό , αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ανάπτυξης και αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας, προκαλώντας βαριά αιμορραγία από τη μήτρα.

Οι αλλαγές στα επίπεδα προλακτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση της επένδυσης της μήτρας και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η υπόφυση ελέγχει τις ωοθήκες. Και τα δύο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της περιόδου.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να αλλάξει τους παράγοντες πήξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο βαριάς αιμορραγίας.

Η τυπική θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό είναι συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο, με μια συνθετική εκδοχή των θυρεοειδικών ορμονών που λείπει από το σώμα σας.

Εάν ο υποθυρεοειδισμός είναι η αιτία των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, η θεραπεία με υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών με χρήση λεβοθυροξίνης αποκαθιστά τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδούς και με τη σειρά του, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της θυρεοειδικής ορμόνης και της αναπαραγωγικής λειτουργίας θα επανέλθουν.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →