Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς ΑδέναΗ σύνδεση της υπερφόρτωσης του ήπατος και του θυρεοειδούς αδένα.

Όπως είναι γνωστό τα συστήματα οργάνων αλλά και τα ίδια τα όργανα είναι άμεσα συσχετιζόμενα και επηρεαζόμενα το ένα από το άλλο.

Η σύνδεση μεταξύ θυρεοειδούς αδένα και ήπατος είναι άμεση και πολύ σημαντική.

Ο θυρεοειδής παράγει την Τ4 ορμόνη η οποία είναι μια ανενεργή μορφή. Με την βοήθεια του ήπατος η Τ4 μετατρέπετε στην ενεργή μορφή της ορμόνης, την Τ3. Η Τ3 καταλήγει σε κάθε κύτταρο του σώματος μας βοηθώντας στην σωστή λειτουργία τους.

Επίσης το ήπαρ έχει ακόμα μια σημαντική λειτουργία ή οποία συσχετίζεται άμεσα με την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ήπαρ παράγει την σφαιρίνη δέσμευσης των θυρεοειδικών ορμονών η οποία βοηθάει στην πρόσδεση των θυρεοειδικών ορμονών στο κύτταρο. Η Τ3 δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα κύτταρα που δεν έχουν την σφαιρίνη δέσμευσης.

Σε περίπτωση που δεν παράγεται αρκετή σφαιρίνη δέσμευσης θα υπάρχει πλεόνασμα Τ3 ( υπερθυρεοειδισμός) ενώ σε περίπτωση αυξημένης παραγωγής της θα υπάρχει μειωμένη Τ3 ( υποθυρεοειδισμός).Η σφαιρίνη δέσμευσης επίσης παίζει ρόλο στην μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων του σώματος μας. Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ανταγωνίζονται για τις θέσεις πρόσδεσης στην σφαιρίνη δέσμευσης με την Τ3. Για αυτό και τα επίπεδα των ορμονών έχουν τόσο μεγάλο ρόλο στην ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα. Επιπρόσθετα το ήπαρ παράγει την αντίστροφη Τ3 ( το αντίστροφο της ελεύθερης Τ3). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των επιπέδων της Τ3 στο σώμα.

Τι συμβαίνει όμως όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά ή υπολειτουργεί;

Πηγές που οδηγούν σε συμφόρηση του ήπατος : τοξικά χημικά, βαρέα μέταλλα, παθογόνο εντερικό μικροβίομα, οξειδωτικό στρες, φλεγμονή, αλκοόλ, καφείνη, φάρμακα, ορμονικές διαταραχές.

Η συμφόρηση του ήπατος που λαμβάνει μέρος στις βιοχημικές διαδικασίες και στον μεταβολισμό μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα βιοχημικών μονοπατιών. Μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απελευθέρωση Τ3 και να επηρεάσει την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →