Η αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς και κόπωση , η έλλειψη σιδήρου μπορεί να ευθύνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής). Μπορεί όμως να εμφανιστεί και με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

 

Μπορεί να δείτε τους όρους "ανεπάρκεια σιδήρου", "αναιμία" και "αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου" που χρησιμοποιούνται για να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Αλλά είναι διαφορετικά:

 • Η αναιμία περιλαμβάνει χαμηλή αιμοσφαιρίνη (μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια).
 • Η έλλειψη σιδήρου περιλαμβάνει χαμηλό σίδηρο.
 • Η σιδηροπενική αναιμία (IDA) περιλαμβάνει χαμηλό σίδηρο και χαμηλή αιμοσφαιρίνη.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την ανεπάρκεια σιδήρου και την αναιμία στον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία.

Αναιμία στον υποθυρεοειδισμό

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών του υποθυρεοειδισμού καταστέλλουν τη δραστηριότητα του μυελού των οστών, του ιστού που παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια . Αυτό μειώνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προκαλεί αναιμία.

Έρευνες δείχνουν ότι το 43% των ατόμων με συμπτωματικό υποθυρεοειδισμό έχουν σιδηροπενική αναιμία. Αυτό συγκρίνεται με το 29% στον γενικό πληθυσμό. Η επίμονη κόπωση είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της πάθησης.

Η σχέση μεταξύ σιδήρου, ερυθρών αιμοσφαιρίων και TSH μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Μόνο έλλειψη σιδήρου

Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 30% και 50% των ατόμων που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη (ένα φάρμακο υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών) έχουν χρόνια κόπωση χωρίς ενδείξεις αναιμίας.

Αφού απέκλεισαν άλλες καταστάσεις που προκαλούν κόπωση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι φταίει η έλλειψη σιδήρου και όχι η σιδηροπενική αναιμία.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ελλείψεις προκλήθηκαν από μια δίαιτα φτωχή σε σίδηρο που υπήρχε πριν από τη διάγνωση του θυρεοειδούς.

Αναιμία στον υπερθυρεοειδισμό

Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, είναι πιθανό να έχετε υψηλά επίπεδα φερριτίνης, μια πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα σας να αποθηκεύει σίδηρο. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας παράγει υψηλές ποσότητες φερριτίνης.

Φαίνεται λογικό ότι η αύξηση της αποθήκευσης σιδήρου θα αποτρέψει την αναιμία. Το αντίθετο όμως συμβαίνει συχνά. Η υψηλή φερριτίνη φαίνεται να προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση που εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιήσει κανονικά τον σίδηρο.

Αυτό παρατηρείται συχνότερα στη νόσο του Graves (αυτοάνοσος υπερθυρεοειδισμός). Το Graves σχετίζεται με σιδητοπενική αναιμία και χαμηλά επίπεδα πολλών ειδών αιμοσφαιρίων.

Διαιτητικές πηγές σιδήρου

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε αρκετό σίδηρο στο αίμα σας. Για ήπια ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί να είναι όλη η θεραπεία που χρειάζεστε. Για πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται μαζί με συμπληρώματα.

Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

 • κόκκινο κρέας
 • Κρέας οργάνων
 • Πουλερικά
 • Μαλάκια (στρείδια, μύδια, μύδια)
 • Αυγά
 • Ρεβύθια
 • Σπόροι κολοκύθας και σουσάμι
 • Φακές
 • Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
 • Ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ενισχυμένο με σίδηρο

Η καφεΐνη και το ασβέστιο μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου και είναι καλύτερα να αποφεύγονται.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

Πίσω →