Τα έλκη στομάχου, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως γαστρικά έλκη, είναι επώδυνες πληγές στο βλεννογόνο του στομάχου. Το έλκος στομάχου είναι ένας τύπος πεπτικού έλκους . Τα πεπτικά έλκη είναι κάθε έλκος που επηρεάζει τόσο το στομάχι όσο και το λεπτό έντερο.

Τα έλκη στομάχου εμφανίζονται όταν το παχύ στρώμα βλέννας που προστατεύει το στομάχι σας από τους πεπτικούς χυμούς μειώνεται. Αυτό επιτρέπει στα πεπτικά οξέα να τρώνε τους ιστούς που επενδύουν το στομάχι, προκαλώντας έλκος.

Τα έλκη στομάχου μπορεί να θεραπευτούν εύκολα, αλλά μπορούν να γίνουν σοβαρά χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Ακριβώς όπως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού ελκών ή να τα βοηθήσουν να επουλωθούν γρηγορότερα, μερικά έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Όσοι προσπαθούν να θεραπεύσουν τα έλκη στομάχου τους ή να αποφύγουν να τα αναπτύξουν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη των παρακάτω τροφών:

  • Γάλα: Αν και κάποτε συνιστάται για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου και την ανακούφιση από τον πόνο, νέα έρευνα δείχνει ότι το γάλα αυξάνει την έκκριση του οξέος του στομάχου και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με έλκη .
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα ελκών .
  • Καφές και αναψυκτικά: Ο καφές και τα αναψυκτικά, ακόμα κι αν είναι ντεκαφεϊνέ, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέος του στομάχου, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου .
  • Πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα: Τα εξαιρετικά πικάντικα
    ή λιπαρά φαγητά μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα ερεθισμού σε μερικούς ανθρώπους. Οι πιπεριές τσίλι αποτελούν εξαίρεση, με βάση την προσωπική ανοχή

Εκτός από την αποφυγή των παραπάνω τροφών, η κατανάλωση μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, το σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην προώθηση της επούλωσης.

Επιπλέον, η αποφυγή του καπνίσματος και η μείωση του στρες είναι δύο επιπλέον χρήσιμες στρατηγικές κατά του έλκους.

 

Πίσω →