Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις πεπτικούΠώς τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά;

Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και του πεπτικού σας συστήματος.

Βρίσκονται τόσο σε συμπληρώματα όσο και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εκατοντάδες μικροοργανισμοί κατοικούν στο πεπτικό σας σύστημα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι «φιλικά» βακτήρια που παράγουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ και ορισμένων βιταμινών Β.

Βοηθούν επίσης στη διάσπαση των φυτικών ινών, τις οποίες το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει, μετατρέποντάς τις σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό.

Το σωματικό βάρος φαίνεται να σχετίζεται με την ισορροπία των βακτηρίων. Μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα μέτριου βάρους έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από εκείνα με παχυσαρκία.

 

Πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το σωματικό βάρος

Τα προβιοτικά φαίνεται να επηρεάζουν την όρεξη και τη χρήση ενέργειας μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας.

Θεωρείται ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους, αυξάνοντας την ποσότητα του λίπους που εκκρίνεται με τα κόπρανα.

Με άλλα λόγια, κάνουν το σώμα σας να «συλλέγει» λιγότερες θερμίδες από τα τρόφιμα που τρώτε.

Ορισμένα βακτήρια, όπως αυτά της οικογένειας Lactobacillus, έχει βρεθεί ότι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία με άλλους τρόπους, όπως:

  • Απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη
  • Αύξηση των επιπέδων πρωτεϊνών που ρυθμίζουν το λίπος

Ισχυρά στοιχεία συνδέουν την παχυσαρκία με τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου σας, τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τη συστηματική φλεγμονή και να προστατεύσουν από την παχυσαρκία και άλλες ασθένειες.

Άλλα στελέχη

Άλλα στελέχη προβιοτικών μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους και του λίπους στην κοιλιά.

Συμπερασματικά, τα προβιοτικά σαφώς και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία και έτσι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος και λίπος στην κοιλιά. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, να μειώσουν τη φλεγμονή και ακόμη και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.

 

Πίσω →