Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και να προσφέρουν πολλά οφέλη στη συνολική υγεία σας και μπορούν να καταναλωθούν μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα συνδέεται με τη γενική υγεία και τις ασθένειες.

Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν οφέλη για την απώλεια βάρους, την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πολλά άλλα.

Τα βασικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τα προβιοτικά συνοψίζονται παρακάτω:

  • Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση των φιλικών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα

Τα προβιοτικά περιλαμβάνουν «καλά» βακτήρια. Αυτοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται.

Αυτά τα οφέλη πιστεύεται ότι προκύπτουν από την ικανότητα των προβιοτικών να αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Μια ανισορροπία σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά «κακά» βακτήρια και όχι αρκετά «καλά» βακτήρια. Μπορεί να συμβεί λόγω ασθένειας, φαρμακευτικής αγωγής όπως αντιβιοτικά, κακής διατροφής και πολλά άλλα.

Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες, προβλήματα ψυχικής υγείας, παχυσαρκία και άλλα.

Τα προβιοτικά βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή λαμβάνονται ως συμπληρώματα. Επιπλέον, φαίνεται ότι είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

  • Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας

Τα προβιοτικά είναι ευρέως γνωστά για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τη διάρροια ή να μειώνουν τη σοβαρότητά της.

Η διάρροια είναι μια κοινή παρενέργεια της λήψης αντιβιοτικών. Εμφανίζεται επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση προβιοτικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε άλλες μορφές διάρροιας που δεν σχετίζονται με αντιβιοτικά. Η αποτελεσματικότητα ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο και τη δόση του προβιοτικού που λαμβάνεται.

  • Τα προβιοτικά συμπληρώματα βελτιώνουν ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών συνδέει την υγεία του εντέρου με τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με στελέχη Bifidobacterium και Lactobacillus για 1-2 μήνες μπορεί να βελτιώσει το άγχος, την κατάθλιψη, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και τη μνήμη.

  • Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας μειώνοντας την LDL («κακή») χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

  • Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων πεπτικών διαταραχών

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Ορισμένοι τύποι προβιοτικών από τα στελέχη Bifidobacterium και Lactobacillus προκαλούν βελτίωση συμπτωμάτων σε άτομα με ήπια ελκώδη κολίτιδα.

Ωστόσο, τα προβιοτικά φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν οφέλη για άλλες διαταραχές του εντέρου. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν με συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

  • Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Το προβιοτικό Lactobacillus crispatus έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) στις γυναίκες κατά 50%

  • Τα προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών.

Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά εμποδίζουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους στο έντερο.

Το λίπος στη συνέχεια απεκκρίνεται αντί να αποθηκεύεται στο σώμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από τα προβιοτικά

Μπορείτε να πάρετε προβιοτικά από μια ποικιλία τροφών ή συμπληρωμάτων.

Εάν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για παράδειγμα. Ωστόσο, ζωντανές καλλιέργειες προβιοτικών βρίσκονται συχνά σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτια και ροφήματα γάλακτος. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα λαχανικά τουρσί, το κεφίρ και τα προϊόντα σόγιας μπορεί επίσης να περιέχουν ορισμένα βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι ορισμένα προβιοτικά μπορούν να καταστραφούν από το οξύ του στομάχου προτού καν φτάσουν στο εντερικό σύστημα που σημαίνει ότι δεν έχετε κανένα από τα επιδιωκόμενα οφέλη.

Εάν θέλετε να βιώσετε κάποιο από τα οφέλη για την υγεία που συζητήθηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες.

 

 

Πίσω →