Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις πεπτικούΛειτουργίες και οφέλη του μικροβιώματος

Ο γαστρεντερικός σωλήνας απαρτίζετε από πλήθος οργάνων. Ένα από αυτά είναι το στομάχι που χαρακτηρίζεται από ένα όξινο και αερόβιο περιβάλλον. Το στομάχι συνδέεται με το λεπτό έντερο το οποίο στην συνέχεια συνδέεται με το παχύ έντερο και τα δύο χαρακτηρίζονται από χοντρά μυικά επίπεδα. Ανάμεσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν αναρίθμητα μικρόβια τα οποία ονομάζονται και εντερικό μικροβίωμα. Αυτό το μικροβίωμα απαρτίζετε από βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα και ευκαριώτες. Τα περισσότερα από τα οποία διαβιούν στο στομάχι.

  • Μικροβιακή μεταβολιμική

Το εντερικό μικροβίωμα παράγει πλήθος συστατικών που χρησιμοποιούνται από το σώμα μας σε βιοχημικές αντιδράσεις. Τα βακτήρια είναι συμβιωτικά με εμάς. Βασίζονται στα δικά μας αχρησιμοποίητα μεταβολικά προϊόντα για τον δικό τους μεταβολισμό και μας προσφέρουν πολλά οφέλη που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Παραδείγματα αυτών είναι το οξικό και το προπιονικό που είναι προιόντα μικροβιακής ζύμωσης

Το οξικό χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό των λιπιδίων που είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό του κυτταρικού τοιχώματος. Το προπιονικό χρησιμοποιείται από τα κύτταρα μας για την παραγωγή γλυκόζης που είναι μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο κύτταρο.

Άλλα γνωστά προιόντα που παράγονται από το εντερικό μικροβίομα είναι το λακτικό οξύ και η βιταμίνη Κ.

Το λακτικό οξύ προκύπτει από την διάσπαση της λακτόζης που βρίσκετε στα γαλακτοκομικά προιόντα. Το Escherichia Coli είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των σακχάρων της λακτόζης στα παιδιά αφού το σώμα μας δεν μπορεί να το πέψει μόνο του. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και βοηθά στην μείωση της απώλειας αίματος σε περίπτωση τραυματισμού.

  • Εντερικό σχήμα

Το εντερικό μικροβίωμα φαίνεται να επηρεάζει το σχήμα και την λειτουργία των εντέρων κατά την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα σε έρευνα σε ποντίκια χωρίς εντερικό μικροβίωμα φάνηκε να έχουν παραμορφωμένη εσωτερική επένδυση του εντέρου και μειωμένη ενζυμική πεπτική ικανότητα.

  • Πρόληψη μολύνσεων

Το εντερικό μικροβίωμα ανταγωνίζεται τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να μας βλάψουν. Είτε άμεσα είτε έμεσα ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μειώσει εκείνο τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών. Άμεσα τους αντιμετωπίζουν παράγοντας μεταβολικά προϊόντα τα οποία παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων ή την ικανότητα τους να εισέρχονται μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο. Επίσης διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επιτίθενται σε παθογόνους οργανισμού, εντερικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τα εντερικά κύτταρα να παράξουν αντιμικροβιακά πεπτίδια και αντισώματα για τον περιορισμό  του παθογόνου.

Η αφθονία διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο επηρεάζεται από τη διατροφική πρόσληψη μπορεί να παρέχει πληροφορίες για σχετικές ιατρικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία.

Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι τα Firmicutes συνδέονται με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, επειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία (.Από την άλλη πλευρά, η υψηλή αφθονία των Bacteroidetes συνδέεται με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η σχετική αφθονία Firmicutes και Bacteroidetes είναι ενδεικτική της διατροφικής υγείας και ορισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούν την αναλογία Firmicutes/Bacteroidetes για να υποδείξουν την πιθανότητα παχυσαρκίας

Πίσω →